ŽIVALI SO ČUTEČA ŽIVA BITJA: Tako bo po včerajšnjem glasovanju v DZ pisalo v stvarnopravnem zakoniku

Slovenija

"Živali so od danes naprej tudi v slovenskem pravnem redu čuteča živa bitja!!!" se je včeraj na svojem Facebook profilu razveselila poslanka iz Pirana Meira Hot, ki je s svojo stranko SD tudi predlagala v državnem zboru izglasovane spremembe. Poslanci so predlog podprli s 47 glasovi za in 37 proti.

"Izjemno sem vesela, da je bil predlog sprejet z večinsko podporo," je danes za Regional povedala Hotova in dodala, da se tako Slovenija postavlja ob bok nekaterim naprednim članicam Evropske unije, ki so to področje že pravno uredile.

Živali so od danes naprej tudi v slovenskem pravnem redu čuteča živa bitja!!! Ravnokar izglasovali spremembe Stvarnopravnega zakonika v Državnem zboru! Presrečna sem, skupaj nam je uspelo. Hvala vsem!!!!

Objavil/a Meira Hot dne Četrtek, 05. marec 2020

Kot je še poudarila Hotova, je sprememba stvarnopravnega zakonika tudi osnova za spremembo še drugih slovenskih zakonov, ki urejajo področje živali - Zakona o zaščiti živali denimo, v katerem bi bilo po mnenju poslanke potrebno sprejeti nove definicije živali, lastnikov živali, prepoved verig, evtanazije zdravih živali ipd.

Spomnimo, da je Hotova že junija lani na pristojni ministrstvi naslovila poslansko pobudo za spremembo pravne definicije živali, ki bi živali tretirala kot čuteča bitja in ne kot stvari, a je nato vlada definicijo popravila "le" z živa, ne pa tudi čuteča bitja, kar je v javnosti sprožilo burne odzive.

Na spletu se je takrat pojavila tudi peticija, v javnost pa je prišla informacija, da so bili proti besedi čuteča na vladnem usklajevanju predvsem člani SMC. Njihov nekdanji predsednik in zdaj že nekdanji član Miro Cerar je takrat sicer na svojem Facebook profilu zapisal, da živali definitivno so čuteča bitja, medtem ko je poslanec SMC Gregor Perič zagovarjal stališče stranke, da je treba področje urediti širše.

PRVI VW GOLF 8 ŽE NA OBALI: Ponovno kralj svojega razreda z najnaprednejšo tehnologijo (FOTO)

je že zapeljal v salon Porsche Koper na Ankaranski cesti 10! Prisrčno vabljeni, da si v ŽIVO ogledate zakaj novi Golf 8 postavlja nova merila na področju digitalizacije in upravljanja v svojem razredu," vabi vse interesente novega modela Marjan Rojc, vodja prodaje vozil Volkswagen pri Porsche Koper.

A Hotova je očitno s svojimi argumenti uspela prepričati večino svojih poslanskih kolegov, ki so na včerajšnji seji državnega zbora njen predlog vendarle sprejeli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  06 .03. 2020 ob  11: 11
11
Bravo! Končno pametna odločitev!
Ištrijan |  06 .03. 2020 ob  10: 58
-12
Iz absurda v ekstremni absurd! Kmalu bomo tudi mi imeli sveto KRAVO!