ŽIVALI VENDARLE ČUTEČA BITJA? Hotova računa na uspeh dopolnila v stvarnopravni zakonik

Slovenija

Poslanci LMŠ, SD, SAB, DeSUS in Levica so danes vložili dopolnilo k predlogu novele stvarnopravnega zakonika, s katerim želijo v besedilo vrniti definicijo živali kot čutečih bitij. Takšno definicijo je pripravilo pravosodno ministrstvo, a na vladi ni imel podpore in so ga spremenili v živa bitja.

Kot je pred tedni napovedala že ministrica Andreja Katič, zdaj to skušajo popraviti poslanci v parlamentarni proceduri. Poslanka SD Meira Hot je danes po vložitvi dopolnila novinarjem v parlamentu pojasnila, da imajo dovolj široko podporo, zato računa na uspeh.

Rešitvi sicer nasprotujejo v SMC. Poslanec omenjene stranke Jani Möderndorfer je danes med drugim dejal, da je to zadeva, ki bi jo morali rešiti v zakonu o zaščiti živali, ki pa da zaradi nekaterih interesov že 15 let čaka na dopolnitve.

Hotova je glede Möderndorferjeve kritike pojasnila, da bo to "prvi korak k priznanju posebnega statusa živalim v družbi. Menim, da moramo najprej spremeniti stvarnopravni zakonik, nato pa tudi zakon o zaščiti živali, ki bo izhajal iz definicije v stvarnopravnem zakoniku. Da torej živali niso stvari, ampak živa čuteča bitja in da njihovo varstvo urejajo posebni zakoni. Eno ne izključuje drugega."

Ob tem je izpostavila, da ima tako ureditev tudi na primer Francija, ki je že 2015 v svoj civilni zakonik vnesla prav izraz čuteča bitja.

Napovedala je tudi, da bo predlagala, naj se dopolni tudi zakon o izvršbi. Tam je že zapisano, da rejne živali ne morejo biti predmet dražbe, Hotova bi dodala, da to velja za vse živali. Ob tem je opozorila še, da bo treba urediti tudi vprašanje dedovanja živali, kar naj bi se urejalo prihodnje leto. Bo pa to po prepričanju Hotove dolgotrajen proces.

Na vprašanje, kateri rejci živali se zaradi take določbe lahko bojijo, je Hotova odgovorila, da nobeden, saj živinorejo ureja druga zakonodaja tako v Sloveniji kot na ravni EU. "Bi se pa morali zamisliti nad določenimi praksami prevoza živali in načina zakola," je še dodala. Morda bi morali izboljšati nadzorne mehanizme, recimo ali so v klavnicah živali res usmrčene na humani način, je še dodala.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
tupamaros |  11 .12. 2019 ob  09: 59
-1
Žival ni čuteče bitje, in to vemo ker?
tupamaros |  11 .12. 2019 ob  09: 56
Žival je čuteče bitje, in to vemo ker?
Tiramola  |  11 .12. 2019 ob  06: 32
-8
Mačke in psi niso čuteča bitja. So paraziti.
So zraven človeka, ker tako lažje pridejo do hrane.
Nobene koristi od te poslanke.
V bloku so živali moteče in bi jih morali prepovedati.
Miao bao
Fošina |  10 .12. 2019 ob  21: 21
-12
No, meni se zdi že prav, da naredimo neko pravno razliko med kravo in psom. Ja, žival je žival, ampak eno je v naši družbi kosilo, drugo pa družinski član.
hribi |  10 .12. 2019 ob  18: 28
Da se zjočeš. Najprej se SD začne ukvarjati za njih najpomembnejšo temo v državi : besedno definicijo čutečih živali. Nato pa namen definicije opravičujejo z besedo: da so živali USMRČENE na HUMANI način. Ali se jim je totalno zmešalo?