ŽIVALI NE BODO VEČ STVARI, AMPAK ČUTEČA BITJA: Obalna poslanka Meira Hot naslovila pobudo za spremembo pravne definicije živali

Slovenija

Že večkrat smo pisali o primerih domnevno namernega zastrupljanja in mučenja živali ter zakonodaji, ki v tovrstnih primerih živali tretira kot stvari in ne živa bitja. Takrat nam je na vprašanje, ali bi veljajo zakonodajo s tega področja spremeniti, pet obalnih poslancev odgovorilo pritrdilno. Sedaj pa je poslanka in predsednica piranske stranke Socialnih demokratov (SD) Meira Hot na ministrstvi naslovila poslansko pobudo za spremembo pravne definicije živali, ki bi živali tretirala kot čuteča bitja in ne kot stvari.

Primorska poslanka Meira Hot je na ministrstvo za pravosodje ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovila poslansko pobudo za spremembo pravne definicije živali, ki po sedaj veljavnem zakoniku žival obravnava kot stvar.

Kot je dejala, je skrajni čas, "da v skladu z najvišjimi moralnimi zavezami živali dobijo primeren pravni status in vse potrebno za njihovo največjo zaščito pred skrajno zavržnimi dejanji mučenja, zanemarjanja in slabega ravnanja".

"V zadnjem času smo že spreminjali zakonodajo s področja zaščite živali, še zdaleč pa nismo naredili dovolj," je jasna Hotova. 15. člen stvarnopravnega zakonika namreč določa, da je stvar samostojni telesni predmet, ki ga človek lahko obvladuje. "Potemtakem se v skladu s teorijo in sodno prakso med stvari štejejo tudi živali," je kritična, kar po njenem terja prevetritev tega področja, "če želimo biti primerljivi z ostalimi državami, ki so prav v zadnjih letih uvedle poseben pravni položaj za živali".

"Ne gre le za kaprico ali zgolj namero za boljši status živali, kajti tudi Evropska unija priznava živalim poseben pomen, saj 13. člen Pogodbe o delovanju EU jasno določa, da so živali čuteča bitja," je poudarila Hotova. 

V času, ko smo priča vedno številnejšim primerom grozovitega mučenja in zanemarjanja živali, se tako po besedah poslanke kaže še večja potreba po dopolnitvah zakonodaje na način, da bo ta živali ščitila, kršilce pa primerno sankcionirala.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .06. 2019 ob  07: 51
Poskrbite raje za revne Slovence.
Kukuruz |  07 .06. 2019 ob  00: 34
Z psi se pogovarjamo,eni imajo pozimi oblekce,dosti jih pelje svojega ljubcka k frizerju,imajo ovratnice z luckami,eni so dobri v iskanju tartufov drugi za cuvanje stanovanj.
Taka je zgodba volka ki je miljon let nazaj pri ljudeh iskal hrano
Ha ha ha
Drek |  06 .06. 2019 ob  14: 14
ManofSteel | 06 .06. 2019 ob 14: 11 : Kar na enkrat , prvo grozis , potem ko nimas argomentov pa se ti ne da ubadat, ker sem JAZ retardiran.
HAHAH...meni ti odgovorit ne uzame niti enega neurona, ti pa odgoviti NISI SPOSOBEN.
Lepo se mi zahvali za lekcije slovenscine in to je to.
ManofSteel |  06 .06. 2019 ob  14: 11
-2
Ne da se mk s tabo ubadat...vidim, da si retardiran.
Drek |  06 .06. 2019 ob  14: 10
ManofSteel | 06 .06. 2019 14: 02 "ko se meni obračaš" = Ko se obrač name
Pocasi , pocasi se bos naucil slovensko. Lahko se mi zahvalis , da sem te se ta stavek naucil.
Drek |  06 .06. 2019 ob  14: 09
ManofSteel | 06 .06. 2019 14: 02 : Ja in kaj bo potem? Vidim , da imas zelo mocno samozavest, da te en drek iz interneta spravi z tira;) Te cakam.

Drek |  06 .06. 2019 ob  14: 08
ManofSteel | 06 .06. 2019 ob 13: 57 : Spet fantaziras o meni. Lahko enkrat zivis v realnosti in se oziras na podatke ki jih imas, namesto ,da nekaj meni pripisujes kar iz fantazije? Za info jaz nimam nobene zivali in je niti ne bom imel ,lih zato ,ker zivali spostujem. Ti in "tebi podobni" pa si jih hocete lastit.

"Mačke so bolj koristne od psov v urbanem delu mesta"

Moj odgovor se je nanasal na tole trditev. Kajti ko so bile tiste macke na kantah se nisem pocutil lih varen metat smeti. To pa se lahko zgodi ne glede na to ali so kastrirane ali ne, saj kot pravis so macke samosvoje in neodvisne in ce so zaprte v bloku , po mojem , trpijo. Torej je bil cloveski faktor samo po sebi umeven v mojem odgovoru, saj zivali ne bi same po sebi zivele v mestih v tolksnem stevilu, ce jih ne bi ljudje tam prinesli in je samo po sebi umevno, da ljudje odlocajo o njihovi usodi.

Btw. Verjeti v "karmo"," vse se vraca vse se placa", je cista RELIGIJA. Ce bi bilo tako, ne bi svet bil taksen, kot je.

ManofSteel |  06 .06. 2019 ob  14: 02
-6
@gobano
Za v bodoče bi ti predlagal, da skrbno izbiraš svoje besede, ko se meni obračaš. Če msliš, da na netu nisi izsedljiv...se krepko motiš. Glej, da ti ne blm pozvonkl na tvoja bedna vrata v kolikor kmaš za zvonec?!
ManofSteel |  06 .06. 2019 ob  13: 57
@gobano
Čuj ti ubogi revček, vem jaz dobro klliko muc je bilo in kako so ljudje najprej tebi podobni ravnali z mačkami. zato pa so tudi končale tako kot ti praviš Je pa dejstvo, da se oziram na posvojene muce i ne na okoliške mačke. I kdo je kriv, da so se razpasle ? Neodgovlrni ljudje, ki jih niso pravočasno sterilizirali oz kastrirali. Večina je itak odvrgla muce ker so se naveličali ali pač. Skratka rečeno je kriv človek i njegova malomarnost. če ne znaš skrbet zase, kako boš poskrbel za psa, mačko ali bog nedaj otroka? E moj oretenček...v livadah so se izživljali na mačke, zato pa je večinateh osebkov končala slabo...narava poskrbi za vse (bumerang).
Eho |  06 .06. 2019 ob  13: 54
Ljudje, živali in rastline smo čuteča bitja. Vsi, ki to razumejo, zagotovo imajo pozitivnejši odnos do sveta okoli sebe. Razumeti, da imajo tudi živali čustva in da so čustvene, da čustvujejo, je samo po sebi dobro tudi za človeštvo.
Drek |  06 .06. 2019 ob  13: 39
ManofSteel | 06 .06. 2019 11: 15 Ocitno je ,da nisi dozivel situacije v Izoli nekje 10 let nazaj, ko je so na vsaki kanti bile neke zombi macke z odpritimi ranami, brez oces..itd. So naredili cistko in od takrat je v redu. Tako da macke potencialno lahko predstavljajo problem.

Vidim ,da pocasi de ucis slovensko. Lahko se mi zahvalis,da je v tvoj besednjak prisla beseda bedak.
Drek |  06 .06. 2019 ob  13: 37
Danica | 06 .06. 2019 ob 13: 32 : Nerojeni otroci, pac niso otroci. So le fetusi. Ze samo ,da das tole primerjavo z zivali implicitno priznas ,da tudi zate podzavestno so fetusi inferiorni ljudem in celo zivalim.
1