SNEG V GORAH BO KMALU IZGINIL: Že konec tedna v Istri občutno topleje

Slovenija

Danes čez dan bo spremenljivo oblačno, več jasnine bo na severovzhodu države. V soboto in nedeljo bo v Istri deloma sončno, a ne povsem stabilno vreme, predvsem v notranjosti so možne lokalne nevihte. Že v nedeljo bo topleje.

Od nedelje naprej bo naše kraje zajel občutno toplejši zrak, prevladovalo bo večinoma sončno vreme, čeprav so od ponedeljka naprej možne plohe in krajevne nevihte.

Jutri bo v Istri deloma sončno, a ne povsem stabilno vreme, sredi dneva so v notranjosti možne lokalne plohe. Pihal bo šibak do zmeren jugo in jugozahodnik. Temperature bodo zjutraj od 2 do 9, čez dan med 16 in 20 stopinj Celzija. Tudi v nedeljo bo deloma sončno, pihal bo šibak do zmeren jugo in jugozahodnik. Temperature zjutraj bodo od 5 do 10, čez dan med 18 in 22 stopinj Celzija.

Vremenska slika

Nad Evropo je obsežno ciklonsko območje. V višinah doteka k nam od jugozahoda še razmeroma vlažen, a postopno že nekoliko toplejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes in v soboto bo v krajih vzhodno od nas dokaj sončno, drugod bo več spremenljive oblačnosti. Predvsem v sosednjih krajih Italije ter v zahodni Hrvaški bodo nastajale krajevne plohe. Pihati bo začel jugozahodni veter.

Biovreme

Danes in v soboto bo vpliv vremena na počutje večine ljudi ugoden.

Sledi otoplitev ???? https://neurje.si/wrf-arw-evropa/ Objavljamo kratko animacijo relativne topografije od današnjega dne do 3. maja. Polje relativne topografije je tesno povezano s temperaturnim poljem, tj. z obstojem horizontalnih temperaturnih gradientov, ki so povezani z vetrovnim strženom. Poenostavljeno: Gre za zelo enostaven prikaz spremembe temperature in vetra za določeno obdobje, kjer ni vidna dejanska temperatura zraka na določeni višini, ampak intenziteta spremembe le te. Na animaciji se lepo vidi, kako bo naše kraje od nedelje naprej zajel občutno toplejši zrak. Obeta se tudi nekaj dni brez večjih padavin in kratkotrajno vzpostavitev visokega zračnega pritiska (plohe ali krajevne nevihte bodo sicer od pon. naprej možne), kar pomeni, da bo prevladovalo sončno vreme. Je pa na kartah tudi vidno ciklonsko območje - jedro nižjega tlaka, ki bo okoli 1. maja doseglo Iberski polotok ter se pomaknilo proti jugovzhodu. Vprašanje, ali bo to jedro potovalo proti severnemu Sredozemlju, kajti potem bi okoli 3. maja lahko imeli nestabilno vreme s padavinami in okrepljenim vetrom - več bo znano v prihodnjih treh dneh.

Objavil/a Neurje.si dne Četrtek, 25. april 2024

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija