OLIMPIJSKE IGRE 2024: Grčija predala olimpijski ogenj Parizu

Svet

Grčija je danes na slovesnosti na marmornem stadionu v Atenah, kjer so leta 1896 potekale prve moderne olimpijske igre, predala olimpijski ogenj pariškim organizatorjem iger leta 2024. Igre bodo v Parizu bodo odprli 26. julija.

Predsednik Grškega olimpijskega komiteja Spiros Capralos je na stadionu Panathenaic izročil plamen predsedniku organizacijskega odbora iger v Parizu Tonyju Estanguetu. Slednji je v govoru dejal, da je cilj Pariza organizirati spektakularne, a tudi bolj odgovorne igre. Organizatorji želijo zagotoviti, da bo imel največji dogodek na svetu pospešeno vlogo pri obravnavanju ključnih vprašanj aktualnega časa.

Potem ko bo ogenj prenočil na francoskem veleposlaništvu v Atenah, bo v soboto na krovu trijamborne barke Belem iz 19. stoletja začel svojo pot proti Franciji. V nedeljo bo ladja, zgrajena le nekaj tednov po igrah v Atenah leta 1896, izplula iz Korintskega prekopa - inženirskega podviga iz 19. stoletja, ki so ga zgradili s prispevkom francoskih bank in inženirjev.

Belem naj bi 8. maja dosegel Marseille, mesto, ki so ga ustanovili starogrški kolonisti okoli leta 600 pred našim štetjem. Lokalni uradniki so povedali, da bo odhod iz pristanišča spremljalo več kot 1000 plovil.

Francoski plavalec Florent Manaudou bo prvi nosilec bakle v Marseillu. Deset tisoč nosilcev bakle bo nato poneslo ogenj čez 64 francoskih pokrajin. Potoval bo skozi več kot 450 mest in na svojem 12.000 kilometrov dolgem potovanju po celinski Franciji in čezmorskih francoskih ozemljih v Karibih, Indijskem oceanu in Tihem oceanu obiskal na desetine turističnih znamenitosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija