ALI JE PIRANSKI POSLANKI VENDARLE USPELO? Živali bodo v zakoniku opredeljene kot čuteča bitja in ne več kot stvari

Slovenija

Odbor DZ za pravosodje je danes pripravil dopolnjeni predlog novele stvarnopravnega zakonika, ki ga je v zakonodajni postopek vložila vlada. Predlog je podprlo sedem poslancev, proti pa je bil eden. Sprejeli so tudi dopolnilo poslancev LMŠ, SD, SAB, DeSUS in Levice, po katerem so živali čuteča živa bitja.

Predlog prinaša novost, po kateri so živali opredeljene kot živa bitja in ne več kot stvari. Na ministrstvu za pravosodje so sicer želeli živali opredeliti kot čuteča živa bitja, a v vladi za to ni bilo posluha. Pač pa so opredelitev živali kot čutečih živih bitij v dopolnilo zapisali poslanci LMŠ, SD, SAB, DeSUS in Levice. Če bo to dopolnilo sprejeto, se bodo v prihodnje spremenili tudi nekateri drugi zakoni, denimo zakona o izvršbi in zavarovanju in o dedovanju.

Piranska poslanka Meira Hot se je že v volilni kampanji zavzemala za to, da živali niso več opredeljene kot stvari.

Predlagatelji dopolnila se zavzemajo, da se živalim podeli poseben status in pravni položaj v pravnem redu, tako da se jasno opredeli, da živali niso stvari, ampak čuteča živa bitja, zmožna čustvovanja in trpljenja, je v imenu predlagateljev dopolnila dejala Hotova iz SD.

Ravnokar smo na Odboru za pravosodje sprejeli amandma, ki smo ga predlagali SD,LMŠ,SAB,Desus in Levica. Živali so...

Objavil/a Meira Hot dne Četrtek, 06. februar 2020

V SDS po besedah Dejana Kaloha ne bodo nasprotovali dopolnilu, ker je družba v zadnjih letih že ozavestila, da so živali čuteča bitja. Bolje pa bi bilo, da bi to opredelili v zakonu o zaščiti živali, ne pa v obravnavanem zakoniku, je menil.

Poslanec SMC Dušan Verbič pa je v razpravi posvaril pred nekaterimi možnimi tveganji, ki izhajajo iz predloga. Vendar so predstavniki ministrstva zagotovili, da so predlagane rešitve v dobrobit državljanov in upnikov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  06 .02. 2020 ob  22: 52
14
Stanovanjski zakon bi moral vsebovati pravila za vstop živali v bloke ali pa da je to strogo prepovedano.
Živali v več stanovanjskem bloku motijo ostale, mažejo stopnišča in serjejo po zelenicah.
Imetniki psov so postali slabši od kadilcev.
Pa vrečke za drek naj si sami kupijo.... Bau
Kristjan |  06 .02. 2020 ob  20: 23
Spoštovana gospa Meira. Kapo dol in Hvala. Velik korak v pravo smer. Lep pozdrav
Fošina |  06 .02. 2020 ob  19: 33
To pa, moram priznat, nisem verjel, da ji bo ratalo.
vseved |  06 .02. 2020 ob  18: 40
Kaj pa kazni za brezčutne lastnike ? Kdaj bomo uvedli obvezno usposabljanje in pridobitev potrdila, da je nekdo sposoben imeti in skbeti za žival? Kdaj bomo zakonsko prepovedali posest psov v blokih in strjenih naseljih ?