ZNOVA POLITIČNI FIASKO STRANKE SMC: Trmasto vztrajajo, da živali niso čuteča bitja, pa čeprav je celo Cerar javno proti njim

Slovenija

Dobršen del slovenske javnosti razburja odločitev vlade, da živali v stvarnopravnem zakoniku definirajo kot živa, a ne tudi čuteča bitja. Na vladi so po naših informacijah predlagano dikcijo "zminirali" predvsem člani stranke SMC. Poklicali smo njihovega primorskega poslanca za komentar, ki brani odločitev njihovih kolegov, četudi je zunanji minister in njihov nekdanji predsednik Miro Cerar na Facebooku več kot očitno stopil v bran živalim in v dolgem zapisu jasno zavzel stališče, da živali niso le živa, ampak tudi čuteča bitja. Medtem se je na internetu pojavila tudi peticija, ki jo je v nekaj dneh podpisalo čez 6500 ljudi.

Da je nujno, da Slovenija glede zakonodajne ureditve na tem področju stopi ob bok številnim državam članicam Evropske unije, ki so proaktivno pristopile k največji možni zakonski zaščiti živali, meni piranska poslanka Meira Hot, ki je ministrstvu za pravosodje tudi predlagala spremembo stvarnopravnega zakonika.

"Žal je zaradi pomislekov nekaterih v koaliciji ta dikcija s sprejemom na vladi okrnjena, ko je zapisano, da so živali živa bitja," opisuje Hotova, ki priznava, da je sprememba sicer korak naprej, vendar je po njenem mnenju nezadostna, če resnično želimo otipljive premike tako pri nadaljnjih zakonodajnih spremembah kot tudi v postavljanju te problematike v ospredje družbenih razprav in zaznav.

Hotova napoveduje, da bo tekom zakonodajnega postopka na predlog sprememb stvarnopravnega zakonika vložila amandma z dikcijo, da so živali čuteča bitja.

Pomisleki, ali živim dodati tudi besedo čuteča bitja, so bili sicer minuli teden izraženi v fazi koalicijskega usklajevanja v državnem zboru. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah so jih izrazili predvsem nekateri člani stranke SMC. Za komentar smo poklicali primorskega poslanca iz vrst SMC Gregorja Periča, kako to, da so pomisleki pri usklajevanju o besedilu spremembe zakonika prišle ravno iz vrst njihove stranke. Perič pravi, da zakonik ureja lastninske pravice, torej tudi pravice lastnikov živali, če denimo žival stori kakšno škodo. "Če ne definiramo, kaj pomeni čuteča, je ta beseda le pridevnik, njen pravni učinek pa ni jasen," opisuje poslanec, ki meni, da bi morali najti mesto, kjer se celotna stvar pravzaprav utemeljuje. "Vsi se strinjamo, da je žival čuteče bitje, ampak moramo področje urediti širše," ob tem zatrjuje Perič in dodaja, da gre za dobrodošlo debato, v kateri se krepi zavedanje ljudi o pomembnosti statusa živali.

Zapis, ki ga je Miro Cerar, nekdanji predsednik SMC, delil na spletu.

Gregor Perič je očitno ostal na "partijski liniji", čeprav je, recimo, njihov nekdanji predsednik Miro Cerar na družbenem omrežju Facebook delil zapis, v katerem razlaga, da so živali definitivno čuteča bitja. "Zato podpiram vsak pravni in dejanski korak v tej smeri in si želim, da bi vsi v prihodnje (so)ljudem, živalim in vsemu živemu stvarstvu namenjali mnogo več sočutja in spoštljivega odnosa," je med drugim zapisal.

Poslanka Hotova je poudarila še, da so ledino pri tej tematiki orala številna društva, organizacije za zaščito živali in tudi posamezniki, ki sem jim iz srca zahvaljuje. "Brez njihovega dela bi danes, kljub moji pobudi ali težnjam ostalih političark in politikov, težko govorili o prepotrebnih spremembah, še manj pa, da bi jih večina na vladi ali državnem zboru tudi sprejela," je dejala.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  27 .11. 2019 ob  18: 05
-3
Draga Meira.
Živali niso čuteča bitja. Vzamem za primer psa. Ki se je iz volka spremenil v različne oblike kužkov iz enega razloga predvsem, da hitreje in lažje pride do hrane. Je pes tako kot mačka velik parazit. Volk pa je zverina, ki ubija za hrano in se ne meni za vaše mnenje in zakonitosti.
Meira raje ukrepaj in pomagaj brezdomcu, ki klošari po Portorožu.
Občinarji in Okolje so celo odstranili dve klopci, kjer je poleti poležaval pri velikem drevesu.
No sedaj se je pomaknil proti centru.
Upajmo, da kreteni iz občine in okolja ne bodo spet odstranjevali klopc, kjer je poležaval.
Meira tem ljudem je potrebno pomagati. Meira, če si želela pomagati živali si mogla študirat veterino.
Genio pomagaj temu brezdomcu saj se voziš vsak dan mimo njega.
In sociala naj vpraša, kaj potrebuje ta človek, ker je zunaj mraz.
Lep dež.......
Motoviltz |  27 .11. 2019 ob  14: 54
Velika znanost.
Približno tako, kot definicija za čutečega politika.
Čuteči politik ima čut za hiter zaslužek.
Motoviltz |  27 .11. 2019 ob  14: 51
Perič pravi : "Če ne definiramo, kaj pomeni čuteča, je ta beseda le pridevnik, njen pravni učinek pa ni jasen,"
Ke štronzada.
A si jih predstavljate, kako v parlamentu na dolgo in široko definirajo izraz čuteča žival ?


bubobubo |  27 .11. 2019 ob  12: 51
opravičevat dejstvo, da živali naj ne bi bile čuteča bitja z nekimi bednimi pravnimi nebulozami, je skrajno arogantno in sprevrženo
Erazem |  27 .11. 2019 ob  12: 46
Zdaj sem pomirjen. Strokovnjakinja za mednarodno pravo in diplomacijo se je zavzela za živali. Zdaj bo poskrbljeno zanje.
Zerocol |  27 .11. 2019 ob  12: 38
Kaj govorite neumnpsti seveda so čuteča bitja....
žveplo |  27 .11. 2019 ob  11: 07
Njihova trditev nekako kaže na odnos do živali v primeru zlorabe psov Baričevič iz Ljubljane.... takrat ni še bilo te stranke so bili pa člani te stranke v eni drugi stranki in .... gliha vkup štriha...