OBTOŽNICA ZOPER SLOVENSKI DEL KAVAŠKEGA KLANA: Dva skesanca bosta nastopila kot priči, tretji ni bil dovolj zanesljiv in je obtožen

Kronika

Specializirano državno tožilstvo je pol leta po mednarodni operaciji, v kateri so slovenski policisti razbili slovenski del kriminalne združbe Kavaški klan, ki se je ukvarjala s trgovanjem z drogami, vložilo obtožnico zoper člane združbe. Obtožnico so vložili zoper 24 od 64 osumljencev, med obtoženimi pa ni dveh skesancev.

Fotografija je simbolična.

Policija ni uspela ugotoviti identitete nekaterih vpletenih, saj so znani le njihovi vzdevki. Nekaj vpletenih je na begu, nekateri pa so v zaporih drugje. Med obtoženimi pa tudi ni dveh skesancev, ki sta s posredovanjem podatkov pomembno prispevala k aretaciji vpletenih. Pomemben skesanec Darko N. naj bi po poročanju Večera proti drugim obtoženim nastopil kot kronska priča, njegova identiteta pa bo ostala skrita, saj ima status zaščitene priče. Enak status ima tudi drugi skesanec.

Tretji skesanec, o katerem Večer poroča kot o nezanesljivi priči, se je znašel med obtoženimi. Preiskovalna sodnica se je odločila, da mu statusa zaščitene priče ne podeli.

Tožilec specializiranega državnega tožilstva Jože Levašič je na ljubljansko okrožno sodišče vložil 490 strani dolgo obtožnico, v kateri so predstavljeni očitki trgovanja z drogo. Tožilec v obtožnici ni zajel očitkov o trgovanju z orožjem, saj sodišče ni dopustilo razširitve sodne preiskave.

Tožilstvo v obtožnici, v kateri podrobno opisuje ravnanje vpletenih v tej kriminalni družbi, tudi predlaga kazni, ki naj bi jih izreklo sodišče v primeru obsodbe. Za vodjo kriminalne združbe Klemena Kladivca predlaga 12,5 let zapora.

Po trditvah policije in specializiranega državnega tožilstva (SDT) je slovenska mreža Kavaškega klana delovala od leta 2018. Imela je močne povezave predvsem v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji, Italiji, na Nizozemskem in na Hrvaškem.

Slovenska policija jim je v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi močno prepredene lovke presekala maja, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj s policisti specialne enote na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor in Koper opravili 23 hišnih preiskav in aretirali več osumljenih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija