ZLOGLASNI KAVAČKI KLAN TUDI V KOPRU? V Srbiji so mleli ljudi

Kronika

Slovenska policija je danes razkrila podrobnosti leto dni trajajoče kriminalistične preiskave, v kateri je ob pomoči tujih policij razbila slovensko podružnico mednarodne hudodelske združbe Kavački klan. V zaključni preiskavi so opravili hišne preiskave pri 19 osebah, šestim je bil odrejen pripor. Večjih količin drog v Sloveniji niso zasegli.

Kriminalistično preiskavo, v okviru katere so izvajali prikrite preiskovalne ukrepe, je vodil Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v sodelovanju z drugimi enotami kriminalistične policije in tujimi policijami. V zaključni preiskavi 14. in 15. maja je sodelovalo več kot 100 preiskovalcev NPU in kriminalistov ter pripadnikov specialne enote. Opravili so 23 hišnih preiskav v zasebnih prostorih 19 slovenskih državljanov.

Preiskave so potekale na območju Ljubljane, Kopra, Kranja in Maribora zaradi suma storitve okoli 80 kaznivih dejanj proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in sestavinami za izdelavo prepovedanih drog ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Nekateri osumljeni so tudi prenašali velike količine gotovine.

Kaznivih dejanj je osumljenih 48 oseb, od tega 25 slovenskih in 23 tujih državljanov. 11 osumljenih je bilo pridržanih, osem jih je bilo 15. maja privedenih pred preiskovalnega sodnika in ta je je zoper šest oseb odredil pripor. Nekateri vodilni člani se že daljše obdobje skrivajo in je za njimi razpisano iskanje. Osumljeni naj bi pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okoli dveh milijonov evrov.

Slovenska celica, ki je bila vzpostavljena leta 2018, je imela močne povezave predvsem v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji, Italiji, na Nizozemskem in na Hrvaškem. Kot je še povedala v. d. direktorja NPU Petra Grah Lazar, so bili člani združbe odgovorni za izvedbo prevozov in prodajo najmanj 790 kilogramov kokaina, 2249 kilogramov konoplje, 96 kilogramov hašiša, deset kilogramov heroina, 30 litrov amfetamin baze ter za več prevozov strelnega orožja in 5,6 milijona evrov gotovine.

[RAZBILI MEDNARODNO KRIMINALNO ZDRUŽBO] Slovenski kriminalisti so 14. in 15. maja na območju Ljubljane, Kopra, Kranja in...

Posted by Slovenska policija / The Slovenian police on Friday, May 28, 2021

Od junija lani so preiskovalci NPU v sodelovanju s policijami partnerskih držav - Norveške, Hrvaške, Nemčije, Italije in Španije - v tujini zasegli velike količine drog, medtem ko so v Sloveniji zasegli le manjšo količino drog in 200.000 evrov gotovine.

Specifičnost mednarodne hudodelske združbe je bila po besedah Matjaža Jerkiča, pomočnika direktorja uprave kriminalistične policije, "natančna, hierarhično urejena organizacijska struktura, z jasnimi pristojnostmi in nalogami vsakega člana združbe". Svojim članom je zagotavljala tehnološko napredna komunikacijska sredstva in jim zagotavljala varno komuniciranje preko kriptirane platforme Sky.

Predkazenski postopek usmerja slovensko specializirano državno tožilstvo. Preiskovalci sicer sočasno vodijo finančno preiskavo z namenom odvzetja premoženja nezakonitega izvora.

O Kavačkem klanu je spregovoril tudi Vučić.

O razbitju slovenskega dela izjemno brutalnega Kavačkega klana, ki izvira iz Črne gore, deluje pa na širšem območju EU in Zahodnega Balkana, je sicer že v torek poročal Večer.

Po informacijah Večera je bila šesterica, ki je morala v Sloveniji pripor, blizu vrhu Kavačkega klana. Eden od šefov slovenske podružnice naj bi bil Klemen Kadivec, ki je že od jeseni 2019 v zaporu. Slovenska policija naj bi se v združbo infiltrirala pred nekaj meseci, in sicer ob pomoči t. i. skesanca, enega vodilnih članov združbe, ki pa naj bi se pred tem "razšel" s Kadivcem.

O Kavačkem klanu je ta mesec spregovoril tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. V skrivni sobi hiše v naselju Ritopek, v predmestju Beograda naj bi pripadniki klana Veljka Belivuka, imenovanega Velja Nevolja, na najbolj grozljive načine mučili in ubijali svoje žrtve. Po brutalnih mučenjih, v omenjeni sobi naj bi umrle najmanj štiri žrtve, so jih razkosali. Dele trupla naj bi sprva metali v reko, potem pa so po navodilih narkošefa Radoja Zvicera iz njih naredili čevapčiče, ki so mu jih morali poslati kot dokaz likvidacije in ki naj bi jih celo jedel.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  30 .05. 2021 ob  14: 37
ko je govora o "ljudeh", te ne sme nič presenetiti.......za delat človeške čevape pa moraš res imeti domišljijo