PREKO LUKE KOPER PREPELJALI 800 KG KOKAINA? To so imena Slovencev, ki naj bi bili vpleteni!

Kronika

Poročali smo že, da je slovenska policija s pomočjo kolegov iz tujine uspela razbiti slovensko podružnico zloglasne kriminalne združbe "kavački klan", ki naj bi skozi koprsko pristanišče pripeljala vsaj 800 kg kokaina. Sredi maja so na območju Kopra, Kranja, Ljubljane in Maribora opravili 23 hišnih preiskav, po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom pa je šest osumljencev pristalo v priporu za rešetkami. Srbski portal Blic razkiva imena članov kavačkega klana v Sloveniji.

Najbližji sodelavec vodje kavačkega klana Radoja Zvicera naj bi bil 38-letni Milan Vujotić iz Podgorice, skupaj naj bi se skrivala v Južni Ameriki. Prav Vujotić naj bi vodil podružnico klana v Sloveniji, ki je bila zadolžena za razpečevanje kokaina na območju zahodne Evrope in za pranje denarja. Za njim je bila v preteklosti razpisana tiralica. Povezujejo ga z ubojem Aleksandra Saleta Stankovića v Beogradu oktobra 2016 ter s celim nizom drugih zločinov in poskusov likvidacij. Nazadnje so ga sumili, da je z Zvicerom organiziral ugrabitev Milića Minje Šakovića iz Podgorice.

Februarja 2015 so pod njegov blindiran avto nastavili bombo, ki je bila daljinsko aktivirana, medtem ko je Vujotić z družino jedel v bližnjem lokalu. Eksplozijo je preživel, nekaj ur kasneje pa je bil v Beogradu umorjen 37-letni Goran Radoman, pripadnik škaljarskega klana, s katerim si je kavački klan neprestano "v laseh". Medtem naj bi Vujotić prevzel večji del poslov okrog organizacije tihotapljenja mamil.

Člani slovenske podružnice so tihotapili mamila do Španije in naprej v države EU

Po ugotovitvah slovenskih preiskovalcev naj bi Vujotić preko svojega človeka Filipa Vrzića leta 2018 zbral 60 ljudi, s pomočjo katerih je pretihotapil najmanj 790 kg kokaina, več kot dve toni marihuane, 96 kg hašiša, 10 kg heroina in orožje. Poleg tega naj bi iz Španije v Beograd pretihotapili 5,6 milijona evrov gotovine, ki so jih "oprali".

Člani slovenske podružnice naj bi imeli nalogo pretihotapiti mamila do Španije, potem pa naprej v države EU. Komunicirali naj bi preko aplikacije SkyApp, Vujotićev nadimek naj bi bil Lavitese. Vujotić naj bi se določen čas skrival tudi v Sloveniji skupaj z Igorjem Božovićem, ki je bil nedavno aretiran na Portugalskem in izročen Črni gori.

Avgusta 2019 je policija zaplenila 800 kg kokaina, njegovo nabavo in transport naj bi plačala omenjena kriminalna združba. Kokain je bil najden na jadrnici v bližini Azorskih otokov.

To so imena osumeljencev iz tožilskega spisa

Kot po poročanju Blica izhaja iz tožilskih spisov, so osumljenci iz te združbe: Klemen Kadivec, Luka Arapović, Drejc Kovač, Blažo Kadivec, Danijel Mišljenović, Uroš Inglić, Igor Popović, Stojan Babić, Srđan Petrović, Elvis Kolenović, Nenad Tabaković, Dalibor Kožal, Danko Vukojević, Željko Hrkalović, Alen Bajc in Miloš Joksimović.

Osumljeni so, da so z Vrzićem, Darkom Nevzatovićem, Markom Škrbcem, Slađanom Petrovićem, Milošem Miljkovićem, Mariom Budimirom, Slavkom Tešićem, Radenkom Vučenovićem, Markom Plavšićem, Radoslavom Tepavcem, Markom Stefanovićem, Stefanom Stojanovićem, Vasilijem Aleksićem, Kosto Tabakovićem, Josipom Skokom, Nikom Škrbcem, Hrvojem Krstanovićem, Davidom Filipom Brzovićem in še nekaj neznanimi osebami tihotapili mamila in orožje ter prenašali gotovino iz Španije v Srbijo.

Željko Hrkalović naj bi bil sorodnik Dijane Hrkalović, nekdanje uslužbenke srbske policije in srbskega notranjega ministrstva, ki naj bi kriminalno združbo pod vodstvom zloglasnega Veljka Belivuka oskrbovala z informacijami. O grozodejstvih Belivuka, vodje navijačev srbskega nogometnega kluba Partizan, smo v preteklih dneh že poročali. Tesno naj bi bil povezan z nekdanjim predsednikom srbske nogometne zveze Slavišo Kokezo, ki je po poročanju nekaterih medijev tesen prijatelj Aleksandra Čeferina.

Izginil v Ankaranu, truplo našli na Gorenjskem

Hrkalovićeva naj bi bila osrednja vez med slovensko "podružnico", klanom Belivuka, vrhom srbske policije in Kokezo. Prav tako naj bi skrbela za nemoten transport mamil in orožja. Desna roka Filipa Vrzića naj bi bil slovenski državljan Klemen Kadivec, ki je pred koprskim sodiščem obtožen sodelovanja pri ugrabitvi in umoru Danijela Božića. Božić je izginil decembra 2019 v Ankaranu, dva tedna kasneje so njegovo truplo našli v gozdu na Gorenjskem.

Preko Luke Koper naj bi kriminalna združba prepeljala najmanj 800 kg kokaina. Nadzor v Kopru naj bi imela Vrzić in Kadivec. Mamila in denar naj bi prevažali v posebej za ta namen predelanih avtomobilih, orožje in mamila pa naj bi skladiščili po različnih krajih na Gorenjskem. Potovanje po svetu so si lajšali z lažnimi potnimi listi, pogosto naj bi zgolj prevzeli identiteto pokojnika.

Po poročanju srbskih medijev je Belivuk denar pral v povsem legalnih poslih z zemljišči v Vojvodini, Beogradu in Požarevcu. Šlo naj bi za več kot 100 hektarov zemljišč, v posel pa naj bi bili vpleteni trije tajkuni, ki se ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo. Za potek posla naj bi skrbeli njihovi odvetniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Marko |  01 .06. 2021 ob  23: 55
Sami slovenci.
SudoMaGodo |  31 .05. 2021 ob  21: 25
17
eko, takoj sprejet v EU, da dobijo vsi potne liste in pričnejo mlet čevape iz EU državljanov... Če pustim hec, kako se mislita Srbija in Črna Gora rešiti tako ekstremnega kriminala?