BRŽAN MIRI IN ZAGOTAVLJA: "Voda v naših domovih je in bo pitna"

Koper

Po iztirjenju tovornega vlaka in izlitju 10.700 litrov kerozina pred dobrim tednom v predoru pri Hrastovljah so za danes popoldne v slovenski Istri napovedane prve obilnejše padavine. Slovenske železnice so ta teden sicer tla predora zaščitile z membrano, a krajane skrbi, da bi ob dežju kerozin pronical do njihovega edinega vodnega vira. Ob tem pa koprski župan Aleš Bržan miri in zagotavlja: "Voda v naših domovih je in bo pitna."

Iztirjenje tovornega vlaka na progi Divača-Koper je Primorce razburilo predvsem zaradi izlitja kerozina, ki bi lahko ogrozil njihov rižanski vodni vir. Prisojne službe so po nesreči izkopale 200 kubikov zemljine, koliko je v njej kerozina, pa bodo pokazale analize Agencije RS za okolje.

Generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes je v začetku tedna dejal, da ga je po nekaterih ocenah v zemljini okoli 1000 litrov, a je izpostavil, da je treba počakati na stroko. Na SŽ so ta teden tla predora pri Hrastovljah tudi zaščitili z membrano. "Če bi v naslednjih dneh voda pronicala skozi tunelsko skalo na tla, se bo na ta način odvajala," je pojasnil generalni direktor SŽ.

V soboto zvečer je sicer tudi območje Primorske zajela nevihta, a je danes na družbenem omrežju Facebook koprski župan Aleš Bržan objavil, da so bili vzorci vode ob 6. uri v redu in brez posebnosti. "Kerozin ne bo nikoli prišel do vodnih pip, če pride v Rižano, bomo imeli redukcijo - prekinitve dobave vode po nekaj ur na dan. Voda v naših domovih je in bo pitna," miri situacijo Bržan, da ne bi prišlo do nepotrebnega strahu.

Vzorci vode ob 6. uri so v redu, na izviru stanje brez posebnosti. Še enkrat; kerozin ne bo nikoli prišel do vodnih pip,...

Posted by Aleš Bržan on Saturday, July 6, 2019

Bojazen, da bi kerozin prišel do rižanskega vodnega vira, so ministru Simonu Zajcu ta teden izrazili tudi vsi štirje istrski župani. Predstavili so mu tudi dva predloga novega vodnega vira, iz katerega bi oskrbovali slovensko Istro, podrobnosti predlogov pa še niso javno predstavili.

Po torkovem srečanju z Zajcem je sicer Bržan dejal, da ima Istra še vedno veliko težavo, saj ji grozi ekološka katastrofa. Možnost, da bo njihov vodni vir onesnažen, je namreč z vsakimi padavinami večja. "Bali se bomo vsakih padavin," je dodal. Vodo sicer na Obali že sedaj dobavljajo tudi iz sosednje Hrvaške in iz kraških vodovodov.

V petek pa so občinski svetniki občin Piran, Izola, Ankaran in Koper na prvi skupni seji sprejeli pet sklepov, s katerimi od države med drugim zahtevajo okrepitev ukrepov za zaščito pitne vode. Pričakujejo, da jim bo država v mesecu dni predložila terminski načrt dejavnosti za zagotovitev nujnega zadostnega in varnega vodnega vira za slovensko Istro.

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj je ob tem zagotovil, da je voda v zajetju Rižane zaenkrat neoporečna, a bo v primeru onesnaženja vodnega vira treba črpanje podtalnice ustaviti. Sicer so v stikih tako s Kraškim kot Istrskim vodovodom. Iz slednjega so jim tudi obljubili, da jim bodo iz svojega vira dali na razpolago dobrih 200 litrov vode na sekundo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  08 .07. 2019 ob  14: 01
In na podlagi česa daje ta zagotovilajQuery112308571037997616263_1562587292218??
Olgo Franco |  07 .07. 2019 ob  16: 21
Zagotavljal je tudi kanalizacijo... in da ne bo V.D- jev...pa da ne bo ukinil vse kar je od predhodnika... ja ja sej je znan po temu, da drzi besedo... svobodni talec!
vseved |  07 .07. 2019 ob  11: 28
edino kar mu verjamem je, da bomo imeli redukcije.
galeb |  07 .07. 2019 ob  11: 24
-2
No, lepo. Končno nekaj pomirjujočega. In s strani Bržana tudi dovolj odločnega. Upam, da mu res lahko verjamem.