POBUDA PRIMORSKE POSLANKE MEIRE HOT: Bratuškovo in Zajca pozvala k čimprejšnji zagotovitvi dodatnega vodnega vira za slovensko Istro

Slovenija

Poslanka SD Meira Hot je v luči nesreče tovornega vlaka in izlitja kerozina ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek in okoljskega ministra Simona Zajca pozvala k sprožitvi postopkov za zagotovitev dodatnega vodnega vira za prebivalce slovenske Istre. V poslanski pobudi ministra poziva tudi k vzpostavitvi skupnega komunikacijskega centra.

Zadnja nesreča tovornega vlaka na železniški progi Divača-Koper je po besedah Hotove eden izmed tistih za okolje in ljudi skrb zbujajočih dogodkov, "ki poleg kratkoročnih in dolgoročnih škodljivih posledic razgaljajo vse pomanjkljivosti koordiniranega, povezanega, s tem pa tudi hitrega in učinkovitega saniranja posledic".

Nedavna nesreča na železniški progi pri Hrastovljah po njenem prepričanju kaže, da je treba glede izpostavljene problematike storiti še veliko, "da bomo v prihodnje pripravljeni in tudi delovali na način, da bo med pristojnimi in zainteresirano javnostjo potekala primerna in odprta komunikacija, kar menim, da je predpogoj dobre sanacije posledic tovrstnih nesreč".

Danes sem pristojni ministrici in ministru vložila pobudo v zvezi z izlitjem 10.700 litrov kerozina ob železniški...

Posted by Meira Hot on Wednesday, July 3, 2019

Pri nedavnem iztirjenju vlaka, kot je opozorila, ne gre samo za ljudi, ki živijo neposredno v bližini nesreče, temveč velik delež prebivalk in prebivalcev slovenske Istre, ki so odvisni od Rižanskega vodovoda. "Njegova neoporečnost je bila in morda še ostaja zaradi izlitja večje količine kerozina ogrožena," je opozorila.

Na Bratuškovo in Zajca je naslovila pobudo, v kateri okoljsko ministrstvo poziva, naj "nemudoma preuči in skupaj s strokovno in zainteresirano javnostjo sproži vse potrebne postopke za zagotovitev dodatnega vodnega vira za prebivalce slovenske Istre". Obe ministrstvi naj v celotnem obdobju odpravljanja posledic nesreče na železniški progi Divača-Koper vzpostavita skupni komunikacijski center, preko katerega lahko zainteresirani dobijo hitre in ažurirane informacije o posledicah nesreče in ukrepih za njihovo odpravo, je še zapisala poslanka.

Prav tako ministrstvi poziva, da skupaj, tudi v luči načrtov gradnje drugega tira, pripravita celovit načrt preventivnih ukrepov, ki bodo v prihodnje v največji meri preprečevali tovrstne nesreče ter nabor aktivnosti za čimprejšnjo in okolju prijazno odpravo posledic v primeru nesreč.

"S pobudo predvsem želim spodbuditi k ukrepom, da bomo v primeru tovrstnih nesreč še bolje pripravljeni, predvsem pa ljudje, ki so upravičeno prestrašeni ter zaskrbljeni, bolje obveščeni ter tudi aktivno vključeni v procese ob sami sanaciji posledic nesreč," je med drugim še zapisala Hotova.

O sanacijskih aktivnostih in predvidenih ukrepih za nemoteno zagotovitev pitne vode na območju slovenske Istre po izlitju kerozina na vodovarstvenem območju reke Rižane bodo v petek na izredni seji razpravljali tudi občinski sveti Mestne občine Koper ter občin Ankaran, Izola in Piran.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  05 .07. 2019 ob  19: 26
-3
Blagor nam, da se je priselila v naše kraje! Pardon, v SD.
Tiramola  |  04 .07. 2019 ob  13: 57
draga, tu se ne da nabirati točk. Opozorila so stara 30 let. Ce ostanemo brez vode v Istri, bomo znoreli. Lp