POPOVIČ ZAHTEVA IZREDNO SEJO DRŽAVNEGA SVETA: "Pritisnili bomo na državo, da zagotovi začasen vodni vir in sredstva iz proračuna"

Koper

V ponedeljek ob 13. uri bo na zahtevo Borisa Popoviča potekala skupna seja komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter lokalne interesne skupine, so za naš portal potrdili v Državnem svetu. Tema je oskrba s pitno vodo obalnih občin v luči izrednega dogodka ter zagotovitev alternativnih rešitev.

"Državni svet je inštitucija, ki lahko znatno pomaga pri problemih, ki jih imamo z vodo zaradi nesreče vlaka s kerozinom v Hrastovljah. Če bomo čakali državo, rešitve enostavno ne bo nikoli. Velikokrat smo že poskušali premakniti stvari v državi, da pridemo do novega vodnega vira, a nam ni uspelo. Zmeraj se najdejo neke rešitve in v luči teh se potem leta dogajajo stvari, a se ustavi pri državi. In potem se išče nova rešitev. Mi pa imamo težave z vodo," pravi državni svetnik Boris Popovič, ki je podal zahtevo za sklic izredne seje Državnega sveta. "Smo na milost in nemilost prepuščeni Hrvaški, s katero imamo odlične odnose in prav oni so nas vsa ta leta reševali pri oskrbi z vodo," dodaja.

Spomnimo, slovenski Istri primanjkuje vode že skoraj štiri desetletja, poraba pa je posebej v času poletne turistične sezone velika. Čeprav so prevrtali tako rekoč celo južno Primorsko v sedemdesetih letih, se je izkazalo, da vodnega vira na tem območju enostavno ni. Pred dvanajstimi leti je bil aktualen projekt Padež, ki je načrtoval pridobivanje pitne vode z akumulacijo iz zaledja Krasa, a so ga pred devetimi leti ustavili.

Nato je prišel projekt, ki je zajemal potok Padež in prečrpavanje vode iz Suhorke, vreden 50 milijonov evrov, kolikor bi stal tudi projekt skupne vodooskrbe Istre in Krasa. Projekt je v imenu devetih istrskih in kraških občin ter Ilirske Bistrice vodila Sežana. Realiziran bi moral biti do leta 2015, vendar se je zataknilo pri evropskem denarju. Letos naj bi pričeli z gradnjo povezovalnega vodovoda med Rodikom in Bistrico. Projekt je vreden 12,8 milijona evrov in naj bi bil končan v treh letih. Pri njem sodelujejo občine Divača, Hrpelje-Kozina in Ilirska Bistrica, a naj bi uspele zadostiti le lastnim potrebam.

Kot je za naš portal povedal Popovič, so na sejo državnega sveta vabljeni različni strokovnjaki, med njimi mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar, ki vidi rešitev za očiščenje s kerozinom kontaminiranega okolja s pomočjo mikroorganizmov, pa ministrstvo za okolje ter ministrstvo za infrastrukturo, župani, … "Menim, da je pravi pristop, da pritisnemo na državo, da nam zagotovi začasen vodni vir. Mogoče je dobiti evropska sredstva, zahtevali bomo tudi denar iz državnega proračuna. Pravica do vode je zagotovljena z ustavo. Na seji državnega sveta moramo pač najti najboljšo strokovno rešitev in sprožiti pritisk na politiko," še pravi Popovič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
žveplo |  05 .07. 2019 ob  13: 58
10
Kje si bil do sedaj Boris? Toliko let, pa same neumne ideje. Razsoljevanje. Ko sem dal idejo za membransko čiščenje kanalizacije na serminu, pa 6 milijonov kubikov prečiščene vode ponucat vsaj za tehnološko vodo, pa za kmetijstvo, pa viške vračat v strugo Rižane, ste pa vsi ponoreli, ker je bilo že dogovorjeno kdo bo delal in kaj bo delal in koliko bo kdo skasiral. Pa, da se je zavrglo vodovodno povezavo Ilirska Bistrica Podgrad, Kozina, ko so bili projekti že narejeninarejeni, da so se sedaj delali ponovno po drugih trasah, tidi nič ne veš ne? Pa o zajetju padež, ki bi imelo količine za dve leti suše... pa da že imamo dve akumulaciji na reki Moli, ki bi jih lahko nucali, tudi ne veš, važno je sedaj ropotat, ko je bil čas pa razsoljevanje...haha... ker je najdražje, ker največ prinese... ne me farbat, pojdi delat šipe rajši.
hribi |  05 .07. 2019 ob  13: 45
@Lili
ko govoriš o dežurnih pljuvalcih si verjetno imela v mislih vse tiste, ki zadnjih 40 let niso naredili nič , da bi na Obali imeli zagotovljen vodni vir. Recimo koprski komunisti z imenom SD, ki so se oglasili in pravijo, da vlada ni naredila dovolj, pa opozarjajo in zahtevajo. Če bi to povedal kdo iz opozicije, bi bilo to v redu. Da pa se oglasi stranka, ki ima na vseh pozicijah že 70 let oblast pa je milo rečeno nenavadno. Morda bi jih povprašali kaj pa je njihov prispevek - pa pustimo pred l.1990- kaj konkretno so naredili. Njihova nova poslanka Meira poziva k ukrepanju tega in onega, hkrati pa je v vladi. Morda ni slišala , da je bolj učinkovito sodelovanje tam kjer je to potrebno. O županu, ki si je 16 let prizadeval le za desalinizacijo je bilo že napisano. Tudi on je dežurni pljuvalec, le da ta pljuva proti svojemu nedelu in aroganci. Ne pozabimo, da je prav on blokiral vse rešitve, ker vodilni partner, i bi zvedel projekt ni bil Rižanski vodovod ampak Kraški.
Kaj je bistveno ko opazujemo dogajanje zadnjih dni? To, da so vsi politiki zavohali kri. torej vsem je jasno, da so vsi 4 obalni župani ZA rešitev, prav tako minister Zajc. In seveda , ker je jasno, da bo do rešitve prišlo, si SLO politiki prizadevajo postaviti svojo kozarček in zasluge, da ja brez njih se ne bi naredilo to, kar se bo . Da pa niso naredili nič, dokler se ni iztiril vagon pa so pozabili Tako je to z politiki....
Lili |  05 .07. 2019 ob  08: 09
-7
Dežurnim pljuvalcem vam najbrž ni jasno, da v tem trenutku namesto kreganja, potrebujemo akcijo..Sedaj je trenutek, ko bi morali vsi vstati in jit pred jebeni parlament in zahtevati kar nam gre. In ta blesavi drugi tir naj tudi že enkrat naredijo, ker je samo vprašanje časa, kdaj se bo zgodila še kakšna nesreča. In zavedajte se, da cincanje z drugim tirom je le zato, ker stari mački ponovno in ponovno rihtajo denar zase.
In bravo POPO! Končno si se oglasil..
Erazem |  05 .07. 2019 ob  06: 23
Naj raje Rižanski vodovod pojasni, koga financira preko Banke Celje. Popo bo tako ali tako poziral v DS, če pa prej ni naredil nič razen razsoljevanja. Pardon, tudi tega ne. Pa ne, ker bi bilo predrago in ekonomsko nerazumno. Samo časa mu je zmanjkalo.
galeb |  04 .07. 2019 ob  18: 45
@hribi
Je zdaj važen Popovič ali voda?!?
Če te moti, da pobude daje on, lahko vajeti v roke prevzameš tudi ti sam.
Ljudem nam je vseeno, kdo bo tukaj dejaven, kdo bo pobudnik, edino pomembno je, da se NEKAJ UKRENE in to pod nujno!
hribi |  04 .07. 2019 ob  18: 00
27
Salto mortale kakšen ni viden v zgodovini. Najprej 16 doooolgih let naredi vse, da se ne naredi nič. Danes je zelo pameten in poln idej. Pravzaprav niti ne idej, dela to kar zna. Zdaj bi pritiskal, po domače izsiljeval. Tako on to razume. Ampak sedaj ni več v poziciji da bi ga kdorkoli upošteval. Kje pa je njegov Hočevar in razsoljevanje? In2 mio eur za vzdrževanje sistema, ki bi ga seveda pokasiral s svojo ekipo? je to opuščeno g. Boris?
Ko vidi da se bo zadeva končno rešila, ker seveda njega ni več na Verdijevi da bi izsiljeval je kar naenkrat rešitelj. Bogi.
Tiramola  |  04 .07. 2019 ob  17: 22
Ok. Potrebujemo nekoga, ki nam bo zrihtal vodo. Ce mu uspe na kratki rok ga bomo častili kot boga. Predlagam ime Drugi vodovod. Obvezno dvocevni...... sorboreeeee