PRVA SEJA 'ISTRSKEGA PARLAMENTA': Občinski sveti sprejeli sklepe o sistemski rešitvi za vodooskrbo slovenske Istre (FOTO)

Koper

Na današnji prvi skupni seji občinskih svetov občin Piran, Izola, Ankaran in Mestne občine Koper v dvorani sv. Frančiška v Kopru so svetnice in svetniki obravnavali sanacijske aktivnosti in predvidene ukrepe za nemoteno zagotovitev pitne vode na območju slovenske Istre po izlitju kerozina na vodovarstvenem območju reke Rižane.

'Istrski parlament' po prvi izredni seji, na kateri so sprejeli pet sklepov za zagotovitev pitne vode v slovenski Istri. (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Seje so se udeležili tudi minister Republike Slovenije za okolje in prostor Simon Zajc, vršilka dolžnosti generalne direktorice Agencije RS za okolje mag. Lilijana Kozlovič, direktor Direkcije RS za vode Tomaž Prohinar, generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj, poveljnik Gasilske brigade Koper Denis Glavina ter članice in člane Kluba istrskih poslancev.

"Zelo sem vesel, da smo se istrske svetnice in svetniki prvič zbrali skupaj in da bomo prvič na ta način skupaj odločali o skupnem problemu, obžalujem pa razlog, zaradi katerega smo sejo sklicali," je koprski župan Aleš Bržan uvodoma nagovoril svetnice in svetnike ter sejo poimenoval kar zasedanje istrskega parlamenta. Pojasnil je, da je namen seje čim bolj učinkovito zaščititi človekovo in ustavno pravico do čiste pitne vode. "Izredno sejo smo sklicali zato, ker so razmere izredne in moramo čim prej podati jasno stališče, kakšne rešitve zahtevamo in podpiramo."

Foto: D. G. 

Zbrane je seznanil, da so novoizvoljeni župani problematiko drugega vodnega vira uvrstili že na svoje prvo delovno srečanje po volitvah in se takrat dogovorili, da predloge o najbolj ustrezni rešitvi pripravijo strokovnjaki iz Rižanskega vodovoda. "Naša odgovornost in dolžnost do svojih občank in občanov je, da naredimo to, kar je spodletelo našim predhodnikom. Da dosežemo soglasje o tem, da je določitev drugega vodnega vira prioriteta, da se s projektom izvedbe drugega vodnega vira začne v najkrajšem možnem roku in da se ob tem določijo jasni pogoji, pod katerimi lahko do izgradnje drugega tira in ureditve drugega vira poteka promet z nevarnimi snovmi po slovenski Istri," je svoj nagovor sklenil župan Bržan.

Minister za okolje Simon Zajc (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Po večurni razpravi so svetnice in svetniki štirih istrskih občin sprejeli sklepe, s katerimi so zahtevali

- da pristojni državni organi odredijo in izvedejo vse potrebne ukrepe in aktivnosti za preprečitev onesnaženja edinega vodnega vira za slovensko Istro;

- da Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije najkasneje v enem mesecu predloži oz. predstavi županom občin slovenske Istre terminski načrt aktivnosti za zagotovitev in način zagotovitve nujnega zadostnega in varnega vodnega vira za slovensko Istro.

- Župane svojih občin so zadolžili, da okrepijo prizadevanja za reševanje problematike zagotavljanja vodnega vira za slovensko Istro, in jim s tem sklepom podelili polna pooblastila v okviru svojih pristojnosti, da prednostno vodijo vse postopke s ciljem zagotovitve življenjsko pomembnega vodnega vira.

Prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes (foto: D. G.)

- Zahtevali so, da pristojne institucije okrepijo nadzor nad stanjem železniške in cestne infrastrukture na vodovarstvenem območju; zagotovijo takšno vzdrževanje in posodabljanje železniške infrastrukture, ki na odsekih prek vodovarstvenih območij ne bo dopuščalo poškodb in napak na tirih; poskrbijo za ustrezno hitrost vožnje vlakov, ki prevažajo nevarne snovi na območju vodovarstvenega območja prek vsega leta, ne zgolj poleti, ko je hitrost vožnje zmanjšana zaradi požarne ogroženosti; izvedejo vse ukrepe, da zagotovijo najmanjša možna tveganja za nastanek nesreč. Če pristojne institucije teh ukrepov ne morejo zagotoviti, pričakujejo, da preučijo možnosti prepovedi transporta nevarnih tekočin skozi vodovarstvena območja do zagotovitve vodnega vira za slovensko Istro.

- Državo so podprli pri vseh aktivnostih, povezanih z izgradnjo drugega tira, in aktivnostih, ki jih je pričela izvajati za investicijo v dvotirno železnico. Obenem so pristojna ministrstva opozorili tudi na nujno potrebno ureditev cestne infrastrukture na območju slovenske Istre.

Izolski in ankaranski svetniki so sklepe soglasno sprejeli s 15 oziroma 8 glasovi, piranski svetniki so ga večinsko podprli s 16 glasovi, proti so bili 4, koprski svetniki so ga posprli z 20 glasovi, 3 so bili proti.

Foto: Regional

Za Popoviča so bili sklepi premalo rigorozni: "Igramo se rusko ruleto"

Občinski svetnik Boris Popovič (KJN) je v razpravi pred glasovanjem o sklepih poudaril mnenje, da so predlagani sklepi premalo zavezujoči in odločni, "kajti ugotovitev, da smo zaskrbljeni, še zdaleč ni dovolj, saj se ta naša zaskrbljenost vleče že več kot 40 let in nobenemu nič".

Zato je predlagal delno preoblikovanje nekaterih sklepov, in sicer absolutno prepoved vseh nevarnih snovi in tekočin na progi Divača-Koper, istočasno gradnjo dveh tirov na progi Divača-Koper, določitev alternativne železniške povezave Koper-Trst in avtocestni izvoz za Luko Koper, ki je bil načrtovan na Serminu. Kot dodaten sklep je zahteval, da se v sanacijo vključi vsa razpoložljiva znanost in tehnologija.

Foto: Zdravko Primožič/FPA

"Če bi se taka ali še hujša nesreča ponovila, bi lahko prišlo do tega, da bi morali Luko Koper zapreti in to za vedno. Takim igram se reče ruska ruleta in mi, prebivalci cele Obale, in verjamem tudi cele Slovenije, nismo za take igre in kličemo državo na pomoč. Gospod minister, prosim, pomagajte nam," je zaključil Popovič.

Občinski sveti štirih istrskih občin so Popovičeve predloge večinsko zavrnili. V piranskem občinskem svetu je bilo proti njegovemu predlogu 12 svetnikov, 8 jih je bilo za, v koprskem občinskem svetu je bilo 18 svetnikov proti, 3 za, ankaranski in izolski občinski svet pa sta njegov predlog soglasno zavrnila z 8 oziroma 15 glasovi proti.

Foto: Zdravko Primožič/FPA

Istrski župani naslednji teden na direktoratu za vode

Koprski župan Aleš Bržan je pred sejo dejal, da bodo govorili tako o sanaciji stanja in preventivi kot tudi o sistemskih rešitvah. "Sistemska rešitev je jasno nov vodni vir," je pojasnil Bržan. Tako so iz več predlogov izluščili dva, ki ju bodo predstavili, ko jih bo država za to vprašala. "Je pa v domeni države, da to reši, in tudi, da odloči o tem, kateri je najprimernejši vir," je dodal. Poudaril je še, da današnja seja ni namenjena konkretni rešitvi v smislu določitve točno določenega vira.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je zagotovil, da bodo resno pristopili k temu, da najdejo drug vodni vir. Že prihodnji teden bo tako na direktoratu za vode sestanek z istrskimi župani. V preteklosti je bilo pregledanih več možnih virov, zato je že znano, kateri bi bili lahko primerni, vendar je treba zadeve ponovno preučiti. Minister je pojasnil, da je ta trenutek težko govoriti o rokih.

Foto: D. G. 

Pristojni na ministrstvu bodo morali najprej z župani skladno s strokovnimi podlagami preučiti, kateri vir je investicijsko najbolj ustrezen, kje je projekt najdlje pripeljan itd. "Ko vemo, kje, potem se to lahko hitro zgodi," je dodal. Vseeno je tu verjetno govora ne o tednih ali mesecih, ampak o letu ali dveh.

Za zagotovitev dodatnega vodnega vira bo po besedah Zajca nekaj denarja zagotovo priskrbelo ministrstvo iz naslova sklada za vode, pomembno pa bo tudi, kaj si bo Slovenija izpogajala v okviru prihodnje finančne perspektive. Če ne bo financiranja iz EU, bo treba najti občinske in državne vire.

Foto: D. G. 

Mes: "Analize odstranjene zemljine bodo zanen prihodnji teden"

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je navedel, da bodo analize odstranjene zemljine znane prihodnji teden. Še v tem mesecu je sicer predvidena zamenjava začasnih tirnic, takrat pa bodo na kraju nesreče postavili še dodatno zaščitno folijo pod tir ter s posebno maso preprečili pronicanje iz stropa predora. Zaradi tega bo prišlo do 48-urne zapore proge.

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj je zagotovil, da je voda v zajetju Rižane zaenkrat neoporečna, a bo v primeru onesnaženja vodnega vira treba črpanje podtalnice ustaviti. Sicer so v stikih tako s Kraškim kot Istrskim vodovodom. Iz slednjega so jim tudi obljubili, da jim bodo iz svojega vira dali na razpolago dobrih 200 litrov vode na sekundo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Olgo Franco |  06 .07. 2019 ob  17: 51
-1
Sploh ni problem v “Istrskem parlamentu”... ampak v “amaterseku predsedniku vlade Istre”.... Ales se mi je na zacetku smilil... zdaj pa mi pocasi ze obraca zelodec s to votlo retoriko v stilu vsemogoce vsecnosti...ziva beda
Fošina |  06 .07. 2019 ob  15: 21
@galeb Popovičev predlog je bil nerealen in prazen populizem. Popolna prepoved vožnje vlakov z nevarnimi tovori? Ta nevaren tovor je med drugim tudi bencin za naše avtomobile ... veš koliko Petrolovih in OMVjevih tovornjakov s cisternami bi spravil s tem na cesto? Ki so mimogrede tudi speljane prek vodovarstvenih območij in je verjetnost nesreč še večja... Ta je bila prva takšna železniška nesreča tukaj, da se jaz spomnim, sicer pa je v povprečju več kot 400 razlitij nevarnih snovi v Sloveniji letno. In še ful grdo se je Popo včeraj zlagal, da je Bržan šele drugi dan prišel na kraj nesreče, v resnici pa je tip z dopusta v dveh urah pridrvel tja.
galeb |  06 .07. 2019 ob  15: 03
@kokodek
Si moj komentar sploh prebral? Nisi. Torej ga vsaj preberi.
In pusti to, kar je bilo in kako je bilo... Če res želimo, da se ta izjemno pereča problematika reši, je treba izhajati iz ZDAJ. In za jutri.
Vse drugo, kaj je bilo 16 let... je mešanje solate, ki ne pelje nikamor.
kokodek |  06 .07. 2019 ob  14: 14
@galeb, g. Popovič je imel 16 let časa, da uredi vse v zvezi z vodo. njegova največja vodna pridobitev je tista brezvezna fontana, ki je stala 450.000 eur, zalivanje krožišč in nazadnje še bazen na bonifiki, ki pušča vodo
galeb |  06 .07. 2019 ob  12: 28
Popoviča so skenslali, OK. Zdaj, če bodo njihovi sklepi o sistemski ureditvi vodooskrbe dejansko prinesli konkretne rezultate in to ne šele čez leta, ampak zelo kmalu, potem v redu! Bojim pa se, da bi bile pri tako nujni zadevi edino Popovičeve pobude dejansko učinkovite. Vemo, da on gre pač do konca in čez vse... A pustimo se presenetiti. Da vidimo, kako ta garnitura konkretno učinkuje in kaj je sposobna konkretno narediti... Čakamo.