DANES POLOŽILI ZAŠČITNE FOLIJE: Zajc upa, da bodo ukrepi zadostovali, da ne pride do ekološke katastrofe

Koper

V tem trenutku je najbolj pomembno, da se izvedejo vsi možni ukrepi, da kerozin ne pride do vodnega vira, je ob položitvi zaščitnih folij v železniškem predoru pri Hrastovljah poudaril minister za okolje in prostor Simon Zajc. Minister upa, da bodo dosedanji ukrepi zadostovali za to, da ne pride do ekološke katastrofe.

Danes so na kraju železniške nesreče, v kateri je iz vagonov izteklo okoli 10.000 litrov kerozina, položili zaščitne folije. Te bi morale v primeru pronicanja vode iz stropa ali stene predora na kraju železniške nesreče, na razdalji 50 metrov na vsako stran od onesnaženega odseka, zagotoviti da se voda zajame in odvede iz predora. Zajc je ob ogledu del v predoru poudaril, da je zanje najbolj pomembno, da se izvedejo vsi možni ukrepi, ki bi preprečili, da kerozin pride do vodnega vira Rižane. Današnji ukrep je sicer eden od tistih, ki ga je naložila agencija za okolje.

"Poleg tega izvajamo monitoring v okoliških vodnjakih in smo pripravljeni, da če tam zaznamo kerozin, da takoj začnemo s črpanjem na površini," je dodal minister. Glavni namen je po Zajčevih besedah sicer čim prej ujeti čim več kerozina, ki je iztekel in ni bil izkopan z onesnaženim materialom, in to še preden pride do vodnega vira.

Ker je najpomembneje, da preprečimo pronicanje kerozina v vodni vir Rižana, sem si ogledal, kako so SŽ postavile...

Posted by Simon Zajc on Wednesday, July 3, 2019

Zajc meni, da bodo ukrepi zadostovali za to, da ne pride do ekološke katastrofe. Če bo kerozin vseeno prišel do vodnega vira, pa bo treba črpanje vode v tistem delu zaustaviti in poskrbeti za druge vodne vire. Kot je pojasnil, za zdaj so možne vse rešitve, od dovoza vode do povečanja dotoka iz drugih virov.

Glede iskanja dolgoročne rešitve za vodooskrbo slovenske Istre je Zajc ocenil, da se je v preteklosti na tem delalo prepočasi. Glede na to, da se je vodstvo koprske in drugih občin medtem zamenjalo, minister upa, da bodo lahko našli rešitev, s katero se bodo vsi strinjali in ki bo tudi izvedljiva. Zajc se namerava tudi udeležiti petkove skupne seje štirih občinskih svetov obalnih občin, ki je sklicana prav v zvezi z omenjeno problematiko.

»Danes so bile položene zaščitne folije, ki bodo, če bo prišlo do pronicanja vode iz stropa ali stene predora na kraju...

Posted by Ministrstvo za okolje in prostor on Wednesday, July 3, 2019

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je pojasnil, da bodo rezultati analize zemljin glede količine izkopanega kerozina znani predvidoma prihodnji teden. Sicer pa je prepričan, da bo danes nameščena membrana zadostna zaščita. Še v tem mesecu bodo sicer še dodatno zaščitili tla pred morebitnim pronicanjem kerozina, saj bodo poleg zaščitne folije pod tiri namestili še eno na oboku predora. Poleg tega bodo v naslednji fazi zamenjali začasne tire, preučili pa bodo tudi možnost za izkop kerozina iz zemljine na večjih globinah, tam do 20 ali celo 30 metrov globoko, je dodal Mes.

Koprski župan Aleš Bržan je povedal, da je zadovoljen z vsakim ukrepom, ki preprečuje, da bi kerozin prišel v vodo. "Ta ukrep to definitivno preprečuje," je ocenil. Za petek je Bržan sicer sklical skupno sejo koprskega, piranskega, izolskega in ankaranskega občinskega sveta z namenom, da informirajo svetnike in da se sprejme jasne sklepe in usmeritve, s katerimi bi prišli do trajne rešitve, ki bo pomenila varen in zadosten dotok vode. 

"Mislim, da smo v preteklosti dobro vedeli, kam se obrniti in kako stvar rešiti, in tega nismo naredili," pa je koprski župan komentiral neuspele pogovore v preteklosti za zagotovitev dodatnega vodnega vira. O konkretnih rešitvah Bržan ni želel govoriti, dokler stvari ne dorečejo z okoljskim ministrstvom, je pa poudaril, da "ni več vprašanje, ali se bomo dogovorili, ali bomo našli rešitev. Vprašanje je, kdaj bomo lahko to izvedli".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  04 .07. 2019 ob  15: 43
@eho, kje pa si to pobral? Kerozin in voda se NE mešata rada. www.quora.com/What-happens-when-kerosene-oil-is-added-to-water-Why
Eho |  03 .07. 2019 ob  23: 57
-1
Če voda ne bo najdla kerozin, bo kerozin najdel vodo...kerozin zelo dobro veže vodo nase....tudi z vlažnega ozračja, kaj šele če uide v zemljo....tako bo v kerozinu vedno več vode, sčasoma bo ta mešanica z lahkoto odtekla naprej....