VIDEO: Tako se je zdaj že bivši koprski podžupan peljal v nasprotno smer po avtocesti

Kronika

Na uredništvu smo dobili video posnetek vožnje zdaj že bivšega koprskega podžupana Patrika Peroše, ki je v noči na četrtek prejšnji teden pod vplivom alkohola vozil 20 km v nasprotno stran po avtocesti. Vožnja po nepravilni strani avtoceste se zaradi velikih hitrosti velikokrat konča s hudimi posledicami, opozarjajo na Darsu. Večinoma gre za hude napake voznikov. Ti preprosto ne upoštevajo prometne signalizacije. Najbolj značilna reakcija voznikov, ki se srečajo s tem, da pred seboj zagledajo nasproti vozeče vozilo je, da stopijo na zavoro. Toda voznik, ki se mu zgodi to, naj se čim prej s prehitevalnega pasu umakne na odstavnega.

Tako so avtomobil, ki je v noči na četrtek vozil po primorski avtocesti v nasprotno smer, ujele Darsove kamere.

Kot je znano, se je Peroša peljal po avtocesti iz smeri Postojne, na razcepu Razdrto pa je namesto proti Kozini zapeljal proti Vipavi. Peljal se je do prvega izogibališča, nato obrnil in se po nasprotni strani pripeljal nazaj na razcep Nanos. Tu je napako očitno hotel popraviti, a je zgrešil še enkrat. Namesto proti Kozini je zapeljal na drugo stran avtoceste in se peljal iz smeri Kozine proti Postojni celih 20 km do odcepa za Divačo.

Nevarnega voznika so zapazili Darsovi nadzorniki v avtocestni bazi na Kozini, ki so obvestili policiste. Patrulja je Perošo ustavila na intervencijskem izvozu in ga pospremila do baze. Alkotest je pokazal 0,92 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Ostal je brez vozniške, v pridržanje pa mu ni bilo treba, ker je ponj prišla žena.

Pri Darsu opozarjajo, da je pomembno, da ostanemo mirni, ko opazimo na avtocesti avto, ki vozi v napačno smer. Verjetno bo vozilo v napačni smeri vozilo skrajno po njegovi desni, torej na prehitevalnem pasu, zato je potrebno takoj zmanjšati hitrost vožnje in se umakniti na vozni odstavni pas. Tu vklopite vse utripalke, da opozorite še druge voznike za vami.

Če po radiu slišite, da vozi vozilo v napačni smeri na odseku, kjer ste tudi vi, zmanjšajte hitrost vožnje, vozite v varni razdalji do vozila pred vami, ne prehitevajte, vozite po voznem ali odstavnem pasu in se, če je le možno, umaknite na prvo počivališče.

Če uspete poklicati (še bolje pa je, če to naredi vaš sopotnik) ali policijo (113) ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) prek kratke telefonske številke 1970 (ali običajne telefonske številke 01/518 85 18), lahko pa uporabite tudi obcestni telefon, sporočite opis dogajanja. "Če si lahko zapomnite registrsko številko avtomobila in tip vozila ter lokacijo, kjer ste ga opazili, bo v postopku iskanja voznika ta informacija zelo koristna. Pomembno pa je, da najprej zavarujete sebe," opozarjajo na Darsu.

Če pa se sami znajdete na napačni strani avtoceste, takoj ustavite na odstavnem pasu oziroma najbližjem robu vozišča, vklopite utripalke in zasenčene luči ter nemudoma pokličite pomoč.

Ne vozite vzvratno, ne vračajte se po priključku, po katerem ste nepravilno uvozili na avtocesto, tudi če gre za izvoz iz počivališča. Ne obračajte vozila na avtocesti in ne vozite čez vozne pasove. Če boste izstopili iz avtomobila, si nadenite varnostno svetlobno oblačilo in stopite na prostor izven voznih pasov, za jekleno varnostno ograjo, pri čemer se zlasti ponoči in pri slabi vidljivosti predhodno prepričajte, kam stopate izven cestišča.

Patrik Peroša je koprskemu županu Alešu Bržnu takoj ponudil odstop.

Če niste prepričani glede lokacije, kje se sploh nahajate, je najbolje, da pokličete prek sistema klica v sili, to je s stebrička ob avtocesti s telefonom SOS, saj bo na ta način vaša lokacija takoj pravilno določena. Počakajte na pomoč. Vaše vozilo bo odstranjeno po kriteriju 'ovira na cesti'.

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana, globa za takšno dejanje pa je določena v višini najmanj 1.200 evrov in izrekom 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja. Prav alkoholiziranost je na slovenskih avtocestah, ob psihičnih in zdravstvenih težavah ter objestni vožnji, najbolj pogost vzrok vožnje v napačno smer. V 13 odstotkov primerov so krivec psihoaktivne snovi, sledijo problemi z orientacijo, duševne ali fizične omejitve, nepoznavanje okolja, dela na cesti oziroma gradbišče, slaba vidljivost in zapora ceste.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  03 .09. 2019 ob  01: 37
Peršolja, ne poznam te....Kar se je zgodilo bi lahko končalo strašno, pa se ni.......Sočustvujem s tabo....Ne samo ti, vsi smo se nekaj naučili od tega....Vsem je dano misliti....Uni, ki tega ne zmorjo pač mislit....Edino kar znajo, znajo delati kupčke od zadaj, to je vse kar znajo....Ko kdaj naletiš še na žive ribe v ribarnicah, jih kupi in spusti nazaj v morje, ter pozitivne zasluge trga dejanja posveti vsem, ki so ubijali v prometnih nesrečah....
Eho |  03 .09. 2019 ob  01: 25
Tupamaros pri delfinih sem ti dal minus, tukaj sem ti dal plus.....
Eho |  03 .09. 2019 ob  01: 23
Posnetek zmrazi do kosti....Tip, ki je zajebal se je gotovo marsikaj naučil, kaj pa vi drugi....
tupamaros |  02 .09. 2019 ob  18: 47
Kako dober članek. Bravo. Poln napetih avantur in dogodovščin v stilu Indiane Jonesa in Nathan Drakea .