USPEŠEN REGATNI TEDEN: Presen in Szilagyi nova evropska, Nemec in Škof državna prvaka (FOTO)

Piran

V sredo se je v Portorožu začel, včeraj pa uspešno zaključil 'regatni teden', v okviru katerega sta se odvila dva večja jadralska dogodka - Harken Derm Seascape & First 18 odprto evropsko prvenstvo (sreda - sobota) ter državno prvenstvo za razred Fireball (petek - nedelja). Jadralci so v okviru jadralskega tedna že prejšnji konec tedna nastopili tudi na regati Val Navtika s startom v Izoli.

Organizator Harken Derm evropskega prvenstva v razredu Seascape & First 18 je bil tudi letos ŠD GoSAILING, soorganizator pa slovensko združenje tega razreda. Na startni črti se je zbralo 25 posadk iz osmih držav - Avstrije, Nemčije, Velike Britanije, Slovaške, Srbije, Češke, Hrvaške in Slovenije. Vetra je bilo vse dni bolj malo, razen v petek, ko je jadralce razveselila blaga burja, kar je botrovalo taktično še zanimivejšim bojem. Vse dni, razen v četrtek, so bili na sporedu tehnični plovi. V četrtek so se jadralci pomerili v dveh navigacijskih regatah, iz Portoroža do Izole in nazaj.

Lanska naslova prvakov in tretjeuvrščenih sta prišli branit slovenski posadki - zmago ekipa olimpijca Mitje Margona (Urška Margon, Sara Margon iz ŠD GoSAILING) ter bron ekipa Dejana Presena (Denes Szilagyi, JK Mipc). Ekipa Presena je bila skozi vse regatne dni nepremagljiva, zmagali so prav v vseh osmih regatah, v katerih so nastopili, in tako gladko osvojili zlato.

"Za nami je odlično izpeljano drugo evropsko prvenstvo razreda Seascape & First 18. Jadrali smo odlično, v vseh regatah smo bili res konkurenčni, na srečo smo imeli dobro hitrost in zmagali smo v vseh odjadranih regatah. Končujemo s popolnim rezultatom. Je bilo pa prisotnih veliko dobrih ekip, ki so se prav tako borile za najboljša mesta, kar nas je še dodatno motiviralo," je po dogodku povedal Presen.

Evropsko srebro je šlo v roke ekipi Blaž Kmetec, Jure Jerkovič (ŠD Gibanca) 30 točk, bron pa očetu in sinu Juretu in Urbanu Jermanu iz JK Pirat, 38 točk.

Udeleženci so jadrnice splovili pred jadralnim klubom Pirat v Portorožu, po regatnem dnevu pa so jih privezali v centru Portoroža na glavnem mestnem pomolu, na ogled obiskovalcem.

"Za nami je naporen teden, bilo je tudi dokaj vroče. Glede vetra mislim, da smo imeli še kar srečo, saj smo uspeli izpeljati skoraj celoten program, vseeno pa bi si ga vsaj kakšen dan želeli več, da bi nekatere posadke v Seascapih imele drugačne možnosti. Bili smo na novi lokaciji, v novi zasedbi, imeli smo tudi nekaj novih sodelavcev. Zmagali so najboljši in vsem iskreno čestitam. Tudi državno prvenstvo za Fireballe se je končalo v prijetnem vzdušju in veseli smo, da smo prejeli veliko čestitk udeležencev, še posebej tistih, ki so prišli od daleč," je po koncu regatnega tedna strnil misli Margon.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija