V Rigi s 54 mrtvimi konec iskanja pod ruševinami supermarketa

Svet

V latvijski prestolnici Riga so danes zaključili iskanje trupel in morebitnih preživelih pod ruševinami supermarketa Maxima. Po zadnji bilanci je četrtkovo zrušenje strehe supermarketa terjalo 54 življenj.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica državne gasilske in reševalne službe Viktorija Sembele, od sobote pod ruševinami niso našli več nobenega trupla. Zadnjega preživelega so našli v noči na petek.

Med žrtvami so tudi trije gasilci, saj se je po tem, ko je po prvem zrušenju na prizorišču že steklo reševanje, udrl še en del strehe supermarketa. Od poškodovanih sta dve osebi še v življenjski nevarnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V dvomilijonski Latviji se sicer danes končuje tridnevno žalovanje za žrtvami najhujše nesreče v tej državi od osamosvojitve pred skoraj četrt stoletja. Nanje so se danes spomnili s triminutnim molkom.

Oblasti se medtem osredotočajo na vprašanje, kdo je odgovoren za katastrofo. Latvijski predsednik Andris Berzins je v soboto brez dlake na jeziku ocenil, da se je v četrtek zgodil "množičen umor nedolžnih ljudi". "Moramo identificirati odgovorne osebe in razloge, zakaj se je to zgodilo," pa je danes poudaril premier Valdis Dombrovskis.

Trije možni vzroki nesreče

Kot piše AFP, policija trenutno preučuje tri možne vzroke za udrtje strehe: napake v sami zasnovi zgradbe, pri njeni gradnji ali pa pri gradnji dodatnih konstrukcij na strehi supermarketa. Kot je sporočilo notranje ministrstvo, bo preiskavo vodila tehnična univerza v Rigi, po potrebi ob pomoči tujih strokovnjakov.

Župan Rige Nils Usakovs pa je napovedal tudi vzporedno preiskavo v strani raziskovalnih novinarjev in organizacij, ki se borijo za večjo transparentnost. "Jasno je, da je treba sistem spremeniti in da moramo zadovoljiti javnost ter ta primer preiskati nepristransko in objektivno," je poudaril po poročanju AFP.

Dpa povzema poročanje latvijske tiskovne agencije LETA, da naj bi župan že suspendiral šest zaposlenih na mestni gradbeni inšpekciji, ki naj bi potrdili načrte za gradnjo in kasnejše dograjevanje supermarketa. Napovedal je tudi javno objavo vseh s tem povezanih dokumentov.