Skoraj polovica Madžarov živi v revščini

Svet

Življenje na Madžarskem očitno ni rožnato. V gospodinjstvih, ki se spopadajo z revščino, namreč živi 47 odstotkov Madžarov, je razvidno iz raziskave agencije za analizo javnega mnenja Tarki.

Na Madžarskem je lani pod pragom revščine, to je z manj kot 60 odstotki povprečne plače, živelo 17,7 odstotka prebivalcev, kar je največ, odkar je bil v tej državi vzpostavljen demokratičen sistem, izsledke raziskave povzema madžarski spletni portal BBJ.

Poleg tega je po raziskavi agencije Tarki revnih zaposlenih 19,1 odstotka Madžarov, 36,7 odstotka pa jih živi v velikem materialnem pomanjkanju, kar pomeni, da nimajo dostopa do štirih od devetih elementov blaginje (denimo avtomobila, letnih počitnic, ustreznega vira ogrevanja ipd.).

Kot so izračunali avtorji raziskave, je gospodinjstev, ki se soočajo z enim od omenjenih znamenj revščine, 47 odstotkov. Delež gospodinjstev, v katerih se združujejo vsa tri znamenja, pa je 8,1-odstoten.

Madžarski državni statistični urad je medtem za leto 2011 ugotovil, da je revščina ogrožala 32 odstotkov Madžarov. V EU je tedaj delež tveganja revščine ali socialne izključenosti po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat v povprečju znašal 24 odstotkov. Največje deleže so zabeležile Bolgarija (49 odstotkov), Latvija (40 odstotkov), Romunija (40 odstotkov), Hrvaška (33 odstotkov) in Litva (33 odstotkov).

V Sloveniji je bil delež prebivalstva, izpostavljenega tveganju revščine ali socialne izključenosti, leta 2011 pri 19,3 odstotka.

Deli novico: