Američani imajo vse slabše mnenje o svojem predsedniku

Svet

Kar 53 odstotkov Američanov meni, da njihov predsednik Barack Obama ni pošten ali vreden zaupanja, je pokazala najnovejša raziskava televizije CNN, opravljena med 18. in 20. novembrom. Raziskava je tudi pokazala, da le 40 odstotkov Američanov meni, da je sposoben učinkovitega upravljanja svoje vlade.

Hud udarec je zaupanju v Obamo zadalo ponesrečeno izvajanje velike reforme zdravstvenega sistema, ki je za predsednika in njegove demokrate trenutno politično prava katastrofalno. Ko so republikanci blokirali proračunsko porabo v začetku oktobra, da uničijo zdravstveno reformo, se je javnost postavila na stran demokratov in predsednika.

 

Demokrati so že seštevali, koliko sedežev bodo pridobili po naslednjih kongresnih volitvah prihodnjo jesen, polomija z nedelujočo spletno stranjo za iskanje in sklepanje zdravstvenih zavarovanj v okviru reforme pa jih je spravila v paniko. Igra za demokrate sicer še ni izgubljena, vendar bo morala vlada hitro popraviti napake in prepričati milijone, da sklenejo zdravstveno zavarovanje.

Z Obamo se ne strinjajo

Do takrat pa bo Obama v anketah doživljal usodo svojega predhodnika, republikanca Georgea Busha. Anketa CNN ugotavlja, da se 56 odstotkov Američanov ne strinja z Obamo glede najpomembnejših aktualnih vprašanj. Kar 53 odstotkov jih je mnenja, da Obama ni trden in odločen voditelj države.

Vse sicer ni slabo. Kar 70 odstotkov Američanov meni, da je Obama všečen ali simpatičen, 60 odstotkov pa jih meni, da ima vizijo za prihodnost države. Težava je v tem, da se s to vizijo večinoma ne strinjajo.