Bauhaus raje v Pulj kot v Koper

Nemška veriga specializiranih trgovin za urejanje doma in vrta Bauhaus je odločila, da bo novi center namesto v Kopru, kot je bilo sprva predvideno, odprla v Pulju.

Nekateri naši mediji tako že pišejo o begu investicij in slabem gospodarskem okolju, ki ne omogoča odprtja novih delovnih mest. 20. decembra bodo tako v Pulju odprli 18 milijonov evrov vreden trgovski center.

V Pulj zaradi hitrejših postopkov za gradbeno dovoljenje

V Bauhausu so sprva želeli imeti center v Kopru, vendar so na podlagi ljubljanske izkušnje ugotovili, da bi samo za pridobitev gradbenega dovoljenja potrebovali devet mesecev. Zato so se raje odločili za Hrvaško, konkretneje Pulj, kjer so za gradbeno dovoljenje čakali vsega dva meseca, pišejo Finance. Na roko je nemškim investitorjem šel tudi padec cene zemljišč na Hrvaškem in slabša konkurenca v omenjenem segmentu prodaje.

Bauhaus se je v Pulju naselil na območje Bricostora, francoske konkurence, ki se je zaradi slabega poslovanja umaknila s hrvaškega trga. Nemška veriga je tako vskočila in zagotovila 70 novih delovnih mest. Veliko bo prav tistih, ki so izgubili delo pri francoskem trgovcu.

V Sloveniji že prisoten, a ne na Obali

Bauhaus ima v Sloveniji svoje centre v Mariboru in v Ljubljani, na Hrvaškem pa v Splitu, Reki, Zagrebu in Zadru. Odločitev Bauhausa za Pulj namesto Kopra pa v Sloveniji odpira nova vprašanja o tem, kdaj bo oblast, ki to že zelo dolgo obljublja, poenostavila postopke za izdajo gradbenega dovoljenja, kar je predpogoj za tuje investicije.

Deli novico:

bimbo |  27 .11. 2013 ob  00: 58
-2
če bi šlo za kako fabriko, ki bi zaposlila 100 - 200 ljudi ali pa še več, bi lahko res jokali; za trgovino pa je kar je
palinko |  26 .11. 2013 ob  14: 50
Buco in xy
prav imata ; zakaj bi nam Nemci smetili po naši zemlji
a sta že kdaj zamenjala kakšno žarnico ali za to opravilo naročita električarja; če imata denar za obrtnike za takšna hišna opravila dobro za vaju
ostale reveže brez denarja pa nas jezi da je gnila Slovenija napodila konkurenčnega trgovca z materialom in orodjem za vrt in hišna opravila
upam da bo kmalu popolni bankrot te države ker nas nič drugega ne bo streznilo; to nam je že pred 10 leti napovedal Mrkaić
Mirko |  26 .11. 2013 ob  10: 25
Buco, pa kaj morda investirajo s tvojim denarjem? Meni pa veliko pomeni, da odprejo par sto delovnih mest! Investirajo pa na svoj riziko in ne tvoj.
buco |  25 .11. 2013 ob  21: 58
-1
Kar se tiče gradbenih dovoljenj in birokracije smo itak svetovna cvetka.. .. ampak hvala bogu, da bauhausa ne bo v Kopru! Pa dej nehite ljudje, a ste čist znoreli s temi trgovinami, na vsake 10 metrov, spar, tuš ,mercator, pol pa spet, sprar, tus, mercator in to varjanta vse v isti ulici v kopru. Take investicije na dolgi rok niso vredne pol dreka, ker upada kupna moč. Treba naredit tovarno in pakirat morsko blato, ter to prodajat italijanom, kot čudežna krema za pomladitev...heheh...malo za šalo.... Treba izkoristit naravne vire, to so prave investicije. Velik problem jaz vidim predvsem, da enih prokletih vetrnic, človek ne more postavit, Ko bojo v tujini pridobivali elektriko iz megle, bomo mogoče mi postavili 3 vetrnice,ah obup....
sreča |  25 .11. 2013 ob  11: 07
-1
saj je trgovin v Kopru kot d.....in kmalu bodo prazne, ker ne bo šoldov za kupovat!!!!!
SSANDOSS |  24 .11. 2013 ob  22: 45
sramota sloveniji RES!!
lol |  24 .11. 2013 ob  13: 04
Res sramota da drzava ne naredi nic za nova delovna mesta. Slovenija je propala definitivno.
kocke |  24 .11. 2013 ob  11: 53
se hrvati nas prehitevajo.....
xy |  24 .11. 2013 ob  11: 48
-1
Ma, kot da rabimo še eno tako trgovino v Kopru.