Ustanavlja se nova politična stranka

Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja, Odbor za pravično in solidarno družbo ter nekateri člani Mreže za neposredno demokracijo so se odločili ustanoviti politično stranko. Koordinacijski odbor bo v najkrajšem možnem času sklical ustanovni kongres, kjer bodo odločali o predsedniku stranke in tudi imenu, ob čemer ni izključeno ime Solidarnost.

Predstavnik Gibanja Vseslovenska ljudska vstaja (VLV) Uroš Lubej je na današnji novinarski konferenci pred poslopjem DZ sporočil "zgodovinsko novico" o združitvi treh po njegovih besedah močnejših vstajniških gibanj. "Dokazujemo, da smo sposobni stopiti skupaj v interesu Slovenije in vseh njenih prebivalcev," je poudaril in dodal, da so odprti za vsa nadaljnja povezovanja.

Skupni koordinacijski odbor bo "v najkrajšem možnem času" pripravil vse za ustanovni kongres, kjer bodo potrjevali etični kodeks, jasno pa bo tudi, kdo bo vodil stranko in kako ji bo ime. Kot je pojasnil Lubej, je med možnimi ime Solidarnost, sicer pa bo stranka aktivno stopila na politično prizorišče takoj po kongresu.

Zavzemala se bo za oster obračun s korupcijo ter obrambo sociale

Med drugim se bo zavzemala za oster obračun s korupcijo, obrambo socialne ter krepitev pravne države in zagotavljala uresničljiv gospodarski program. Kot nekaj, kar je drugačno od obstoječih strank, so predstavniki nove stranke omenili inštrument ljudske nezaupnice, prav tako bi imelo članstvo "absoluten nadzor" nad svojimi predstavniki v parlamentu in bi jih lahko odpoklicalo na podlagi etičnega kodeksa.

Damjan Mandelc je v imenu Odbora za pravično in solidarno družbo izpostavil, da Slovenije ne morejo reševati "tisti, ki so jo spravili na kolena". Kot vstajniška stranka bodo po njegovih besedah izpeljali zahtevano na vstajah in protestih. Kot je še menil, si Slovenija ne more privoščiti ostati brez protestniške politične alternative in je premajhna, da bi "izpustila takšen potencial".

Po mnenju Lenarta Zajca iz Mreže za neposredno demokracijo so namreč sprevideli, da zgolj na ulici ne bodo mogli doseči tega, kar želijo. Ob tem je poudaril, da mreža ohranja svojo avtonomnost civilno-družbenega gibanja, njeni določeni člani pa vstopajo v novo stranko s podporo ostalih članov.

Gibanje VLV ostaja avtonomno protestno gibanje

Tudi Lubej je poudaril, da Gibanje VLV ostaja avtonomno protestno gibanje, ki bo še naprej delovalo v civilni družbi. A kot je razvidno iz današnjega sporočila za javnost, se je gibanje "zaradi različnih pogledov na uresničevanje skupnih ciljev in zahtev" že preoblikovalo v dve samostojni skupini. Tako novo gibanje z imenom Kričač Gibanje VLV ostaja na ulicah kot nestrankarsko in nepolitično, so pa zapisali tudi, da bodo lahko sodelovali z Gibanjem VLV, če bo to v skladu z načeli delovanja in bodo imeli iste cilje.

Ob tem je Lubej danes pojasnil, da se je Gibanje VLV za vstop v politiko odločilo z večino, sicer pa da kot neformalno gibanje spoštujejo odločitev vsakega aktivista in vse, ki so se odločili, da bodo "pogumno vztrajali naprej le z uličnim bojem".

Med podporniki nove stranke je bilo opaziti nekatere vidnejše obraze, med drugim nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra, nekdanjega podpredsednika LDS Božidarja Flajšmana, predsednika Liberalne akademije Darka Štrajna in zgodovinarja Jožeta Pirjevca.

Se je pa novinarske konference udeležilo tudi nekaj kritikov nove stranke, ki so dejali, da se stvari ne bo dalo spremeniti le z vstopom v politiko. Predstavnikom nove stranke so sporočili, da so ostali v manjšini in da jih večina vstajnikov ne podpira več.

fhš-sramota |  12 .11. 2013 ob  17: 33
A nista tlele not jože pirjevec pa vesna mikolič? eh, ni šans, da volim.... tistadva ssta že v svoji vsakodnevni praksi dokazala, kolk sta solidarna. vlekla 200 procentne plače (pirjevc hkrati še italjansko penzijo) na račun mlajših zaposlenih, ki so predavali namest njiju. No, vsaj namest mikoličke ziher so.

Tako da - hvala lepa za stranko, kjer so notri takšni tiči in tičke!
palinko |  12 .11. 2013 ob  16: 11
kaj je to mogoče LDS verzija5
jaz sem pa mislil da si je že LDS 1 zadosti nagrabil in da mu ni potrebno več sodelovat v politiki