Na mirnih protestih po Sloveniji nasprotovanje vladajoči politični eliti

Slovenija

V šestih mestih po Sloveniji so danes protestniki izrazili nezadovoljstvo z vladajočo elito in opozorili na slabo stanje v državi, predvsem veliko brezposelnost in revščino. Največ, več sto, se jih je zbralo v Mariboru, Ljubljani in Novi Gorici, po nekaj deset pa jih je bilo v Murski Soboti, Kopru in Kranju. Protesti so povsod potekali mirno.

V prestolnici se je zbralo okoli 500 protestnikov, ki so se s Trga republike odpravili na pohod po mestu, tudi pred vlado, in se nato vrnili pred parlament.

Nekateri so pred parlamentom prižgali svečke, sicer pa so svoja stališča izražali z vzkliki, žvižgi in transparenti. Na njih so aktualni politični eliti očitali, da je hlapec EU, nekateri so zažigali letake z napisom "trojka". Slišati je bilo tudi že tradicionalno vstajniško skandiranje "lopovi" in "Vsi ste gotovi" ter opozorila, da je "ljudstvo lačno ful drugačno".

V Ljubljani brez izgredov

Večjih izgredov ni bilo, nekateri so le ovirali promet, Šubičevo cesto so policisti zato zaprli. Proti DZ je poletelo tudi nekaj petard. Protestnike, ki so pred vhodom v stavbo vzklikali "Gremo v parlament", so policisti hitro umirili, so pa nekaterim dovolili sveče prižgati prav pred vhodom.

Ograj okoli DZ sicer tokrat ni bilo, so bili pa policisti v bližini in v pripravljenosti, če bi morali ukrepati.

Podobno je bilo v središču Maribora, ki ga je kljub močnemu dežju zasedlo okoli 800 protestnikov. Sprva so se zbrali na Trgu Leona Štuklja, nato odšli še na pohod po mestu in med drugim zasedli tudi Titov most. Mimo sodišča so se nato odpravili pred mestno hišo, kjer so "vstajniškemu" županu Andreju Fištravcu sporočili, da je tudi on "gotof".

Fištravca sicer danes ni bilo na protestu, je pa vstajnike nagovoril preko Facebooka in se jim opravičil za svojo odsotnost. "Današnjega protesta bi se udeležil, če ne bi imel že nekaj mesecev v teh dneh rezerviranega potovanja v tujino in tako se trenutno nahajam 1000 kilometrov stran. Želim, da bi bili čim bolj glasni. Da bi bila vaša sporočila čim bolj artikulirana. Da bi vas slišali predvsem tisti, ki bi vas morali," je zapisal Fištravec.

Tudi Fištravec gotov?

Med protestom so na odru v središču mesta meščani predstavljali svoje videnje sedanjih razmer v državi. Aktivistka in predstavnica Gibanja 29. oktober Nati Miajlović je dejala, da so pred letom dni pričakovali bistveno več, na koncu pa se je v Mariboru spremenilo le ime župana.

Bankirsko-politična elita po mnenju gibanja, ki je pripravilo protest, na hiter in pritlehen način preureja zakone in si podreja institucije, da bo lahko razprodala vse, kar je Sloveniji še ostalo. Med napisi so bili vidni "Niso še gotovi", pa "Tudi moj dom je sakralni objekt" in "Tudi moje kredite prenesite na slabo banko".

Eden od vidnejših aktivistov in predstavnik organizatorjev protesta Sanjin Jašar je dejal, da je glavno sporočilo protesta, da so še vedno tukaj in da ne mislijo odnehati ter da želijo vladi dokazati, da si zasluži njihovo prisotnost na ulicah.

Lahko bi prišlo do državne nepokorščine

V primeru nadaljnje neposlušnosti politike vidijo možnosti tudi v državljanski nepokorščini, po nekaterih napovedih pa se nov shod obeta že v soboto pred sodiščem v Mariboru. Tudi v Novi Gorici so protestniki omenjali, da bo verjetno treba "vstati še enkrat", predvsem zaradi novega davka na nepremičnine, ki se obeta.

V Novi Gorici se je na Bevkovem trgu zbralo okoli 200 protestnikov, prišli so tudi iz Tolmina in Ajdovščine. Opozorili so na vse večjo brezposelnost tudi na tem koncu Slovenije, kar so zapisali tudi na številne transparente. Vladi so sporočili, da je ljudstvo njen delodajalec, zato naj izpolnjuje njihove zahteve. Vilko Brus pa je v imenu primorskih puntarjev izpostavil, da nam "nekdo iz Bruslja v angleščini ne more diktirati, kaj naj naredimo".

V Kopru se je na osrednjem Titovem trgu zbralo le nekaj deset mirnih protestnikov, ki so se nato preselili pred sedež občine in nato krenili na pohod po mestnih ulicah. Na enem od redkih transparentov pa so se prvaku DeSUS Karlu Erjavcu zahvalili, da je odobril, "da upokojenci lahko crkujemo po obrokih".

V Kranju le peščica ljudi

Na mirnem protestu v Kranju, ki ga je prek družbenega omrežja Facebook sklicala skupina Gorenjska vstaja, se je zbralo le nekaj ljudi. Kot so poudarili, bi radi spet imeli pošteno državo, ki ima vizijo.

V Murski Soboti se je na Trgu zmage mirno zbralo okoli 70 protestnikov, ki pa so prinesli številne transparente. Na njih so med drugim primerjali leto 1991, ko je veljal rek Brez dela ni jela, in leto 2013, ko velja Od dela ni jela.

Pristojnim so s transparenti sporočili, naj jim dajo delo in dostojne pokojnine in da ne nameravajo biti hlapci na svoji zemlji. Udeleženci so podpisovali tudi peticijo za ustanovitev neodvisne komisije za analizo javnega dolga.

V Celju in Velenju protestov kljub nekaterim napovedim ni bilo.

Protesti so sicer potekali ob prvi obletnici protivladnega protesta v Mariboru, ki ga je organiziralo Gibanje 29. oktober, in na katerem je okoli 600 ljudi zahtevalo odstop tedanje vlade. Temu so nato sledili še drugi protesti in ljudske vstaje, zaradi protestov v Mariboru pa se je z županskega mesta poslovil tudi Franc Kangler.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je za STA pred protesti dejal, da s protestniškimi gibanji v precejšnji meri simpatizira, zlasti, ko gre za opozarjanje na slabo delovanje pravne države in na potrebo po prečiščenju v politiki.

P 38 |  30 .10. 2013 ob  10: 48
Kje ste zdaj banda levakarska!