Požar uničil 30 domov

Kronika

V Avstraliji besnijo požari, ki so na jugovzhodu države v nedeljo uničili več kot 30 domov. Država se ob tem ponekod še naprej sooča z izjemno visokimi temperaturami, plamene pa razpihuje suh, vroč veter, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zvezni državi Victoria se soočajo z največjo požarno ogroženostjo v zadnjih petih letih. Gre za najhujše razmere po tako imenovani črni soboti, ko so leta 2009 plameni zahtevali 173 življenj.

Tokrat poročil o morebitnih žrtvah ali huje ranjenih ni, je poudaril premier Victorie Dennis Napthine. Avstralski premier Tony Abbott pa je zagotovil, da vlada stoji ljudem ob strani in je pripravljena storiti vse, da jim zagotovi pomoč.

Požari podtaknjeni

Ob tem nenadzorovano še vedno divja šest požarov, vključno s 40-kilometrsko fronto na obrobju Melbourna. Policija je za najmanj 12 požarov, ki so izbruhnili v nedeljo, ocenila, da so bili podtaknjeni.

Obsežni požari so v Avstraliji med decembrom in februarjem običajni. A strokovnjaki izpostavljajo, da obdobja vročinskih valov postajajo vse daljša in pogostejša.