Ameriška vojska bo Sloveniji pomagala z 22 agregati

Kronika

Iz baze ameriške vojske v Italiji danes dopoldne prihaja v Slovenijo 22 agregatov kot bilateralna pomoč ameriške vojske Sloveniji po ledeni ujmi, so  povedali v Slovenski vojski (SV). Slovenija je sicer po zaprosilu za pomoč prek EU Centra za nujni odziv v Bruslju in bilateralno do zdaj iz tujine prejela 73 zmogljivejših agregatov.

Minister za obrambo Roman Jakič je že v nedeljo na družbenem omrežju twitter objavil, da je SV uspela zagotoviti bilateralno pomoč ameriške vojske. "22 agregatov iz njihove baze v Italiji je že na poti," je zapisal minister. Prek mehanizma EU za civilno zaščito je Slovenija do zdaj prejela 68 agregatov, bilateralno pa pet, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Od omenjenih 68 agregatov prek mehanizma EU smo samo iz Nemčije prejeli 22 agregatov.

Poleg pomoči, ki jo prejemamo na državni ravni prek EU mehanizma za civilno zaščito, so solidarnost izrazile številne obmejne občine iz Avstrije in Italije ter v sodelovanju s slovenskimi lokalnimi skupnostmi zagotovile več agregatov manjše moči za individualno rabo. Reševalci iz tujine poleg namestitve in upravljanja z agregati pomagajo slovenskim kolegom tudi pri odpravi posledic ujme. Trenutno je v Sloveniji okoli 200 tujih reševalcev. Njihovo število se dnevno spreminja, saj so nekatere tuje enote po namestitvi agregatov odšle domov, v nekaterih enotah pa se reševalci izmenjujejo, so še navedli.