Obvestila o nepremičninskem davku do naslednjega tedna

Gurs bo v sredo pošti posredoval prvi paket obvestil z izračunanim davkom na nepremičnine, tako da bo del lastnikov obvestila prejel ta teden, preostali pa v naslednjem tednu. Začasno zadržanje izdaje davčnih odločb ne spreminja dejstva, da morajo lastniki podatke urediti, prav tako morajo biti podatki urejeni za upoštevanje posebnih okoliščin.

Namen obvestil je lastnike seznaniti s podatki v registru nepremičnin, da jih lahko, če ne ustrezajo dejanskemu stanju, uredijo, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal vodja Geodetske uprave RS (Gurs) Aleš Seliškar. Na obvestilu bodo med drugim podatki o lastniku, uporabljenem modelu vrednotenja glede na nepremičnino, deležu lastništva, posplošeni tržni vrednosti in informativno izračunanem davku.

Sklep ustavnega sodišča, ki je do končne odločitve zadržalo izdajo davčnih odločb, ne pomeni, da podatkov ni treba uskladiti. Uporabljajo se namreč še za vrsto drugih namenov ter bodo uporabljeni tudi za davek v takšni ali drugačni obliki, je dejal Seliškar. Pravilnost podatkov bo pomembna tudi pri uveljavljanju posebnih okoliščin, ki močno vplivajo na vrednost nepremičnine, je dejal Seliškar. Glede novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki naj bi uvedlo možnost uveljavlja teh okoliščin in je v vladni obravnavi, podrobnosti ni mogel povedati, ker vlada o njej še ni odločila.

Tudi glede upoštevanja znižanja vrednosti nepremičnin zaradi naravnih nesreč, kakršna je nedavna vremenska ujma, podrobnosti še niso znane. Ena od možnosti je, da bodo vsi lastniki oproščeni davka, a je o končni rešitve še prezgodaj govoriti, je dejal Seliškar, dodal pa je, da bo rešitev vsekakor šla v smer, da lastnikom samim ne bo treba narediti ničesar.