Za sanacijo po ujmi spremembe zakonodaje

Vlada bo ustanovila operativno delovno skupino, katere naloga bo v najkrajšem možnem času ugotoviti, kakšne so potrebne spremembe zakonodaje za to, da bo sanacija po ledeni ujmi potekala čim hitreje, je po sestanku glede odpravljanja posledic ujme povedala premierka Alenka Bratušek. Skupina bo tudi ocenila, ali je pri nujni sanaciji šlo kaj narobe.

Pri morebitnih spremembah zakonodaje gre po besedah premierke za potrebo po interventnem zakonu, danes pa so izpostavili še zakon o javnih naročilih. Delovna skupina bo skušala tudi ugotoviti, ali je potrebna sprememba zakonodaje za to, da bi lahko ukrepi tekli bolje, je po sestanku na vladi v izjavi novinarjem pojasnila Bratuškova. Operativno delovno skupino bo vodil minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Po besedah premierke so danes odprli tudi vprašanje delovanja vojske v naravni nesreči. Tudi sama je spomnila, da gre lahko Slovenska vojska na teren v takih razmerah takrat, ko jih pokliče Civilna zaščita. Ta pa mora po sedanji zakonodaji dobiti prošnjo od lokalnih skupnosti. Premierka ocenjuje, da bodo pri takšnem obsegu naravne nesreče, kot se je zgodila tokrat, verjetno bile potrebne minimalne spremembe zakonskih določil.

Po njenem mnenju je 3000 vojakov na terenu delo opravilo več kot dobro, a so "zaradi odziva lokalne skupnosti morda res šli na teren nekoliko pozno". Ocenjevanje škode po naravni nesreči se je sicer že začelo, prvi sklepi bi lahko bili izdani že ta teden, je napovedala Bratuškova. Minister za finance Uroš Čufer jih je, kot pravi, danes seznanil s tem, da je že v četrtek potekal sestanek s predstavniki Evropske investicijske banke, na katerem so pregledali možnosti cenejšega kreditiranja za sanacijo škode, ki je nastala v naravni nesreči.

Tudi po prihodnji seji vlade bo delovni sestanek s predstavniki Evropske investicijske banke, ki so odgovorni za posamezna področja, na katerem se bodo lahko zelo natančno in hitro dogovorili, kakšne so možnosti za cenejše kreditiranje, je pojasnila Bratuškova. Glede na stanje na terenu je še prepričana, da bo škoda tako visoka, da bomo lahko koristili sredstva iz evropskega mehanizma. Danes zvečer pa bo na ministrstvu za kmetijstvo potekal delovni sestanek, na katerem se bodo pogovarjali o tem, kako zagotoviti, da bo les, ki ga je sedaj veliko na voljo, ostal v Sloveniji in ga ne bomo prepoceni prodajali v tujin