NASLEDNJI VIKEND BO NA GORIŠKEM DIŠALO PO BENCINU: Vrača se najvišje mednarodno uvrščen slovenski reli

Goriška

Prihodnji konec tedna, od 9. do 11. septembra, bo v širši okolici Nove Gorice potekala že deveta izvedba MAHLE Rally-ja Nova Gorica, ki je kot del FIA evropskega pokala tudi najvišje mednarodno uvrščen slovenski reli. Za letošnjo izvedbo je prijavljenih 82 dirkačev, številko 1 pa bo imel na vozilu državni prvak Rok Turk (hyundai i20 R5).

Po lanski odpovedi, povezani z ukrepi proti širjenju okužb s covidom-19, se reli letos vrača v ponovno zelo zahtevni obliki. Ker bosta vzporedno potekala tako klasični kot tudi tako imenovani MAHLE Eco Rally (za električna vozila, ki tekmujejo v točnosti), bo prireditev trajala kar tri dni.

Klasični reli bo v petek in soboto, 10. in 11. septembra, sestavljalo 13 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 134 kilometrov. Prvi dan bo na sporedu sedem hitrostnih preizkušenj, v petek zvečer tudi atraktivna "superspecial" preizkušnja v središču Nove Gorice, ki bo posvečena letalcu Edvardu Rusjanu. Večina trase je enaka kot pred dvema letoma, organizatorji pa so drugi tekmovalni dan dodali novo zahtevno hitrostno preizkušnjo nad Renčami.

Na reli se je prijavilo 82 posadk. Štartno številko ena bo kot rečeno domači dirkač Rok Turk (hyundai i20 R5) s sovoznikom Vilijem Ošlajem. Skupno je prijavljenih pet dirkalnikov razreda R5 oziroma rally2 - poleg Turka še Aleš Zrinski (ford fiesta R5), nemški grof Albert von Taxis und Thurn, Ferenc Kiss (oba VW polo R5) in Lukas Dunner (škoda fabia rally2).

Zelo atraktiven bo nastop treh tovarniških avtomobilov znamke Alpine, ki v Slovenijo prihajajo v sklopu pokala FIA RGT.

"Predlani smo se kar malo razvadili z velikim številom posadk v dirkalnikih R5. Tudi letos je konkurenca zelo kakovostna. Istočasno poteka reli za svetovno prvenstvo, tudi Čehi so nastope svojih reprezentančnih posadk omejili le na domače relije. Vseeno pričakujem odličen reli. Imamo kar štirinajst posadk med dvokolesno gnanimi dirkalniki razreda rally4 oziroma R2 in prav tu pričakujemo zelo kakovostne borbe," je pred relijem napovedal Denis Mrevlje, pomočnik direktorja relija in vodja varnosti na reliju.

Mrevlje je omenil razred dvokolesno gnanih avtomobilov, kjer se v konkurenco spet vrača nekdanji prvak Aleks Humar. Idrijčan bo s sovoznikom Markom Žgavcem vozil ford fiesto rally4 in bo popestritev razreda, kjer je letos prevladoval Marko Grossi (peugeot 208 rally4).

"Ponosen sem, da nastopam kot član kluba AMD Gorica, kjer vsi delajo s srcem in zato jih rad zastopam kot tekmovalec. Nastop na goriškem reliju je vedno nek draž. To naredi atmosfero, ne da se spregledati primorskega temperamenta gledalcev. Kot član domačega kluba, ki organizira to dirko, lahko rečem, da se počutim malo domačina, čeprav sem doma čez hrib. Vedno mi je tu lepo nastopati in upam, da bo tudi letos podobno vzdušje. Preizkušnje so spet lepo izbrane in tudi nekoliko daljše so, kot smo jih vajeni. Za ta reli smo že skovali ustrezno taktiko," pa je pred nastopom povedal Turk.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija