ŠEMPETRSKA BOLNIŠNICA DO SODOBNEGA KOLPOSKOPA: Z njim bi lahko odkrili za tretjino več zgodnjih rakavih sprememb (FOTO)

Goriška

Zveza društev za boj proti raku in Društvo ko-RAK.si sta šempetrski bolnišnici danes predala donacijo, ki jo bo bolnišnica namenila za nakup sodobnega digitalnega kolposkopa za natančno diagnostiko pri raku materničnega vratu. Doniranih 20.120 evrov sicer ne bo dovolj, zato bosta del denarja pri nakupu prispevali še bolnišnica in društvo ko-RAK.si.

Kolposkop je naprava za zgodnje in natančno diagnosticiranje raka materničnega vratu.

"Naša regija je visoko na lestvici uspešnosti v boju zoper raka materničnega vratu. Pri nas je pojavnost tega raka manjša, naše ženske so najbolj pregledane od vseh v Sloveniji, saj je odziv na preventivne preglede programa Zora preko 80 odstotna. Tretji korak, ki nam bo pomagala pri temu, da izkoreninimo raka materničnega vratu, pa je precepljenost proti HPV, pa je žal nekoliko manjši po epidemiji covida-19," je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Društva ko-RAK.si Marko Vudrag.

Predstojnica ginekološko-porodniškega oddelka šempetrske bolnišnice Alenka Zavrtanik Čelan je prepričana, da jim bo nov sodoben digitalen kolposkop pomagal, da bodo odkrili kar za tretjino več zgodnjih rakavih sprememb. To jim bo omogočilo zgodnejše in bolj ciljno usmerjeno zdravljenje, kar bo pomagalo ohraniti marsikatere težave bolnic z rakom materničnega vratu.

"Pojavnost raka materničnega vratu je pet do šest primerov na 100.000 prebivalcev, do dve ženski na leto še vedno izgubita življenje. Vendar to velja za t. i. zamudnice, ki iz različnih razlogov ne hodijo na preglede," je povedala Zavrtanik Čelan. Želijo pa si, da ne bi v prihodnje nobena več umrla oziroma da bi raka materničnega vratu popolnoma izkoreninili.

???? Zveza društev za boj proti raku in Društvo ko-RAK.si sta naši Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica...

Objavil/a Društvo ko-RAK.si dne Četrtek, 07. marec 2024

Po besedah direktorja šempetrske bolnišnice Dimitrija Klančiča je tokratna donacija ena večjih, ki jih je prejela ob koncu prejšnjega in začetku letošnjega leta. Skupno naj bi bilo kar za okoli 40.000 evrov donacij, ki so jih ali jih še bodo porabili za nakup različnih aparatur in medicinske opreme. Ena večjih je bila zagotovo dražba vrhunskih vin, s katero so pridobili preko 16.000 evrov, ki so jih namenili nakupu ogrevane posteljice za nedonošenčke.

Tudi sicer bodo v šempetrski bolnišnici letos namenili precej denarja za novo medicinsko opremo. Po direktorjevih besedah je trenutno v teku postopek javnega naročila za nov CT aparat, katerega nakup so napovedali v začetku leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija