PO DALJŠI PRENOVI: Pri Novi Gorici danes slovesno odprli Rafutski park (FOTO)

Goriška

Na Pristavi pri Novi Gorici so danes po daljši prenovi slovesno odprli Rafutski park. Otvoritev parka je bila sprva napovedana za konec lanskega poletja, a se je zavleklo zaradi nepredvidenih del. Otvoritve se je udeležila ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki si je ob tej priložnosti ogledala še gradnjo amfiteatra ob novogoriškem gledališču.

Park, v katerem domujejo številne eksotične rastline, se razteza okoli znamenite Laščakove vile na Rafutu pri Novi Gorici, znane tudi kot vila Rafut. Tako kot vila, posebna zaradi gradnje v neoislamskem slogu, je bil tudi park v zadnjih letih zapuščen in je močno propadel.

Prenova Rafutskega parka se je začela poleti 2022, zaključena pa bi morala biti do junija 2023. V lanskih jesenskih mesecih so po parku popeljali prve obiskovalce, uradno pa parka še niso odprli. Zaradi nevarnosti podora ceste so morali zgraditi še podporni zid, je zamudo pojasnila Aleksandra Torbica iz razvojne pisarne Mestne občine Nova Gorica.

Prenova parka je stala preko 2,8 milijona evrov, od tega je 1,1 milijona evrov primaknila država iz evropskih sredstev preko mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN).

"V prvi fazi smo se osredotočili na prenovo parka, tako da ga bomo predali v javno rabo, kar nikoli v svoji zgodovini ni bil," je povedala Torbica. Rafutski park bo odslej odprt za javnost, obiskovalci si ga bodo brezplačno lahko ogledovali vsak dan med 8. in 20. uro, med novembrom in marcem pa med 8. in 17. uro.

Ob krčenju rastlinja so v parku odkrili več novih elementov oziroma so bili ti postavljeni drugače, kot je bilo zapisano v pogodbi. Zato je prišlo do bistvenega odstopanja pri restavriranju elementov, ki so ostanek nekdanje vile. Ta je bila med prvo svetovno vojno močno poškodovana, po prenovi pa ji ni prizanesla niti druga svetovna vojna.

Prenovi parka bo sledila še prenova Laščakove vile sredi parka. Zanjo je že namenjenih 4,1 milijona evrov, je na današnji otvoritvi povedala ministrica Asta Vrečko. Obnova vile naj bi se začela leta 2025, letos pa pripravljajo dokumentacijo. Sama vila bo prav tako kot park okoli nje služila tudi kot eno izmed prizorišč Evropske prestolnice kulture, ki jo bo prihodnje leto gostila Nova Gorica skupaj s sosednjo Gorico.

O vsebini Laščakove vile se sicer še niso dogovorili. "Bo pa ta vsebina prav gotovo povezana z Naturo 2000, predvsem bodo v njej našli prostor didaktika, osveščanje in poudarjanje vrednot ohranjanja narave in Nature 2000," je v izjavi ob robu današnje otvoritve dejal novogoriški župan Samo Turel.

Laščakovo vilo na Pristavi pri Novi Gorici je leta 1909 zgradil Anton Laščak, ki je bil v začetku 20. stoletja eden najbolj cenjenih arhitektov v Aleksandriji. V Egiptu je kot dvorni arhitekt načrtoval številne orientalske palače, ki jih skrbno varujejo, medtem ko vila Rafut že več kot desetletje propada.

Zadnji uporabnik prostorov v Laščakovi vili je bil zavod za zdravstveno varstvo, ki jo je zapustil spomladi 2003. Vse od tedaj so prostori prazni in propadajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija