4,3 MILIJONA EVROV VREDEN NOVOGORIŠKI PROJEKT: Na kanalizacijsko omrežje bo priključenih dodatnih 150 gospodinjstev (FOTO)

Goriška

V Mestni občini Nova Gorica v tem mesecu zaključujejo gradbeni del 4,3 milijona evrov vrednega evropsko sofinanciranega projekta širitve javnega kanalizacijskega omrežja, na katerega se bo do konca leta priključilo okoli 150 dodatnih gospodinjstev. Ob kanalizaciji so v sklopu projekta uredili tudi drugo infrastrukturo.

Dela v sklopu širšega projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče so izvedli na območju štirih krajevnih skupnosti v Mestni občini Nova Gorica, to so Solkan, Kromberk-Loke, Rožna dolina in Nova Gorica.

Skupno je šlo za vgradnjo 4642 metrov fekalne kanalizacije in šestih črpališč, praktično vsi prebivalci, ki do zdaj niso imeli priključka na kanalizacijsko omrežje in jih je okoli 500, pa bodo zdaj priključeni na javno omrežje čistilne naprave v Vrtojbi. Pred tem so uporabljali greznice. Mestna občina z izvedenimi deli pridobiva tudi nekaj komunalno opremljenih zazidljivih zemljišč.

Zaključujemo projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče - aglomeracija Kromberk???? Projekt je zajel...

Posted by Mestna občina Nova Gorica on Srijeda, 27. mart 2024.

Mestna občina Nova Gorica je za dela prispevala 2,3 milijona evrov, 1,7 milijona prišlo iz Kohezijskega sklada, 300.000 evrov pa iz državnega proračuna. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal župan Samo Turel, je na v mestni občini še ena dovolj velika aglomeracija - območje Lok -, ki bi lahko bila predmet tovrstnega sofinanciranega projekta.

Gradnja je potekala na dvanajstih odsekih, večinoma na območjih s strnjeno poselitvijo in ozkimi ulicami, zato se ob skorajšnjem zaključku gradnje zahvaljujejo prebivalcem za strpnost, tudi v luči tega, da je pri izvedbi projekta prišlo do zamud. Prvotni načrt je namreč bil, da bo zaključen konec novembra.

K podaljšanju so prispevale avgustovske poplave, ki so škodo povzročile tudi v mengeških prostorih izvajalca del, poleg tega je moral ta kot koncesionar izvajati popoplavne ukrepe na Savi. V določeni meri je k podaljšanju prispevalo tudi dejstvo, da katastri plinovodov niso bili natančni in so morali že po začetku del spreminjati del tras kanalizacij, izziv je bila tudi gradnja na območju bojev v 1. svetovni vojni, saj so v v Solkanu med drugim našli 17 grobišč, je naštela Mojca Lapajne iz podjetja Vodovodi in kanalizacije Nova Gorica, ki bo z omrežjem upravljalo.

Na večini odsekov so ob fekalni kanalizaciji prenovili tudi vodovodno omrežje, na treh odsekih pa še javno razsvetljavo, ob tem so na Ulici Vinka Vodopivca v Kromberku na celotni dolžini naredili pločnik.

V tem trenutku sicer dela potekajo še na dveh odsekih, na mestni občini pa računajo, da bodo do maja pridobili uporabna dovoljenja, do septembra oz. do konca leta pa bodo uporabniki priključeni na novo omrežje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija