JE NOVI VIRUS ŽE V NAŠI BLIŽINI? Prvi sum na Dunaju, na Hrvaško prispel avtobus s kitajskimi turisti

Svet

Na Kitajskem je zaradi novega koronovirusa po zadnjih podatkih umrlo 56 ljudi, okuženih z virusom pa je že skoraj 2000 ljudi. Med zadnjimi smrtnimi primeri so jih 13 zabeležili v provinci Hubei, žarišču izbruha virusa. Prvi smrtni primer so zabeležili tudi v Šanghaju. O sumu okužbe z novim virusom poročajo z Dunaja.

Po navedbah kitajskih oblasti so doslej zabeležili 1975 primerov okužbe z novim virusom. Kitajska je danes tudi začasno prepovedala trgovanje z divjimi živali. Vzreja, transport ali prodaja divjih živali je prepovedana od dneva objave do konca epidemije, navaja skupna direktiva treh kitajskih organov, med njimi kitajsko ministrstvo za kmetijstvo. Smrtonosni virus naj bi se razširil prav z ene od kitajskih tržnic, na kateri prodajajo divjačino.

Hkrati so kitajske regionalne oblasti po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sprejele dodatne omejitve glede potovanj. Kitajska provinca Shandong je tako prekinila avtobusne povezave z drugimi mesti in provincami. Enak ukrep je uvedla tudi metropola Xi'an v osrednji Kitajski. Že v soboto so podobne ukrepe sprejeli v kitajskem glavnem mestu Peking. V mestu Shantou na jugu države so sprva danes sporočili, da bodo uvedli delno zaporo mesta, nato so to preklicali in sporočili, da vozilom in ljudem ne bodo omejili vstopa v mesto s 5,6 milijona prebivalci.

Iz hongkonškega Disneylanda so danes sporočili, da do nadaljnjega zapirajo svoja vrata. Kot so sporočili, so ukrep sprejeli za zaščito "zdravja in varnosti gostov ter zaposlenih". Že v soboto je v mestu vrata zaprl zabaviščni park Ocen Park.

Virus se je s Kitajske razširil tudi že na nekaj drugih držav sveta, med drugim v ZDA, Franciji in Avstraliji. Skupno naj bi po svetu potrdili 30 primerov okužbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O prvem primeru suma danes poročajo z avstrijske prestolnice Dunaj. Gre za stevardeso, ki je na Dunaju od 24. januarja in je pred nekaj dnevi pripotovala z Wuhana. Trenutno je v izolaciji na eni od dunajskih bolnišnic. Dokončni rezultati preiskav naj bi bili znani v 48 urah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Hrvaški portal index.hr poroča, da je v soboto na Hrvaško prispel avtobus s kitajskimi turisti iz Wuhana. Turisti so pristali na letališču v Milanu, kjer so opravili zdravstveni pregled in nihče od njih ni imel simptomov bolezni. Na hrvaškem mejnem prehodu Bregana so dobili navodila, kaj morajo storiti, če opazijo bolezenske znake. Voznik avtobusa je tudi dobil telefonsko številko epidemiologa, ki ga mora obvestiti, če pri katerem od potnikov opazi bolezenske znake.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
tupamaros |  26 .01. 2020 ob  13: 27
Pomeni da so šli skozi Slovenijo, mogoče so se ustavili v Postojni?
tupamaros |  26 .01. 2020 ob  13: 25
Poln avtobus Kitajcev iz Wuhana sprejeli na Hrvaškem? Pa to vam je hrvaška blesava oblast.