Hubelj obarvan v rdečo

Goriška

V torek popoldne je nič-hudega-sluteč voznik tovornjaka, ki je peljal mimo Ajdovščine, v reki Hubelj opazil velik rdeč madež. Rdečkasta voda je v Hubelj odtekala iz odvodnika čistilne naprave. Hubelj so obarvale odpadne vode Fructala in Tekstine.

K izlitju večje količine obarvane vode so pripomogle obilnejše padavine, so pojasnili v Komunalno stanovanjski družbi (KSD) Ajdovščina, ki upravlja s čistilno napravo in kanalizacijskimi sistemi. V ajdovsko kanalizacijo se poleg fekalnih odvajajo tudi meteorne vode, da ob večjih deževjih ne bi dodatno obremenjevali čistilne naprave, pa so zgradili razbremenilnike, ki odvajajo odvečno vodo v odvodnik, prek katerega nato voda odteče v Hubelj.

"Do zadnjega dogodka je po naši oceni verjetno prišlo zaradi velikih količin padavinskih vod in izpusta intenzivneje obarvane odpadne vode iz Tekstine. Do takih dogodkov ne bo prihajalo, ko bo industrija dosledno upoštevala normative za iztok v kanalizacijo in dejstvo, da se njihove odpadne vode odvajajo v mešan kanalizacijski sistem, ki se ob povečanih količinah padavinskih voda razbremenjuje," je za PN pojasnil direktor javnega podjetja Egon Stopar.

“Obarvanost ni škodljiva in ne povzroča okoljske škode, kar Tekstina dokazuje z varnostnimi listi barvil, je pa vizualno moteča. Ob običajnih obarvanjih odpadne vode iz Tekstine na čistilni napravi obdelamo tako, da je izpust pod normativom za obarvanost,” je še pojasnil Stopar.

Iz Fructala vodo obarvala rdeča pesa

V Fructalu odpadno vodo odvajajo na svojo nevtralizacijsko postajo in nato naprej po cevovodu na centralno čistilno napravo. Da del odpadne vode odteka neposredno v vodotok, so ob ogledu v torek ugotovili skupaj s KSD in GRC. Ugotovili so, da je vodo obarvala rdeča pesa. “Izlitje ni pomenilo tveganja za okolje. Gre namreč za zelo majhne količine, je pa intenzivnost barve velika. Napako smo odpravili še isti večer,” so še sporočili iz Fructala.

Deli novico: