HRVAŠKI ESCOBAR SE JE DOGOVORIL S TOŽILSTVOM: V zapor gre za devet let (VIDEO)

Kronika

Stjepan Prnjat, ki je znan tudi kot hrvaški Escobar, je s hrvaškim tožilstvom sklenil dogovor o devetletni zaporni kazen zaradi tihotapljenja mamil in organiziranega kriminala. S tožilstvom sta se o kazni dogovorila še dva od devetih članov kriminalne združbe, poročajo hrvaški mediji.

Hrvaškega kralja kokaina Stjepana Prnjata so Slovenci lani izročili Hrvatom.

Reško sodišče je po dogovoru obtožencev in tožilstva včeraj tudi potrdilo kazni. Poleg zaporne kazni bo 48-letni Prnjat plačal tudi 500.000 evrov v državni proračun, na svoji spletni strani poroča Novi list. Dodaja, da sta dogovor s tožilstvom sklenila tudi drugoobtoženi nizozemski državljan Mario Boet in osmoobtoženi kolumbijski državljan Albernis Trujjilo Sarria. Boer je pravnomočno sprejel šestletno zaporno kazen in bo nakazal 250.000 evrov v hrvaški proračun, Sarria pa bo šel v zapor za tri leta in plačal 10.000 evrov hrvaški državi. Na dogovor s tožilstvom naj bi bil pripravljen še eden od obtožencev.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je marca na sodišču na Reki vložil obtožnico proti deveterici, ki so jim grozile kazni med tri in 15 let zapora. Prnjata so prijeli marca lani v Sloveniji v okviru policijske operacije Nana, ki je bila del širše mednarodne policijske operacije proti mreži kriminalcev, znani kot Balkanski kartel. Takrat so v operaciji, ki je potekala tudi na Hrvaškem, Nizozemskem in v Nemčiji, prijeli še štiri hrvaške državljane, dva državljana Nizozemske ter Španca in Kolumbijca.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate Prnjatovo izročitev Slovenije Hrvaški aprila lani.

Prijetja so sledila, potem ko je hrvaška policija v reškem pristanišču zaplenila 100 kilogramov kokaina, ki je bil skrit v zabojniku med 20 tonami mešanih kovinskih odpadkov, ki so prispeli iz Paname. Šlo je za eno največjih zaplemb hrvaške policije v boju proti mamilom. Vrednost zaseženega kokaina je bila ocenjena na 15 milijonov evrov. Skupina naj bi pred tem tihotapila mamila tudi iz Ekvadorja in Kolumbije.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija