DVIGALA NA MARKOVEC NE BO: Stolp dokončno padel v vodo, kaj pa stara zamisel o tirni vzpenjači?

Koper

Projekt gradnje dvigala na Markovec so v koprski občini dokončno opustili, pišejo Primorske novice. Razmišljanja, da bi znižali stroške temeljev stolpa in dvigalo približali klifu, očitno niso bila uspešna.

Stolp na Markovec, ki sta ga zasnovala rimski arhitekt Massimiliano Fuksas in ljubljanski arhitekt Sandi Pirš, bi v prvi fazi segal 80 metrov visoko in stal okoli osem milijonov evrov. Koprski župan Aleš Bržan je ocenil, da je bil projekt 'predimenzioniran in predrag'.

Tri milijone evrov iz evropske blagajne, ki so bili prvotno namenjeni za izgradnjo stolpa, bodo v koprski občini porabili za dodatna parkirna mesta v okviru sistema Parkiraj in se pelje Sonce za poslovno-trgovskim objektom Barka. Kot je še napovedal za časnik Bržan, bodo dopolnili mrežo kolesarskih poti in se lotili manjših projektov, ki rešujejo problem mobilnosti.

Dvigalo na Markovec naj bi po napovedih nadomestila kakšna druga struktura, predvsem pa nameravajo v koprski občini spodbuditi občane k uporabi alternativnih načinov prevoza. V preteklosti je že bilo govora o izvedbi tirne vzpenjače na pobočju klifa v Žusterni. Kot so še zagotovili na koprski občini, jim odškodnine arhitektoma Fuksasu in Piršu ne bo treba plačati, saj so že poravnavali stroške izvedene storitve skladno s pogodbo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  12 .06. 2019 ob  19: 06
Kar je meni strašno čudno, je to, da imajo nekateri komentarji (ki se tičejo županovanja) sprva kar veliko plusov, potem pa - glej čudo čudo, naenkrat pristanejo na minusih! Brez nekih dodatnih komentarjev! Ki bi vsaj utemeljevali, zakaj se s komentarji ne strinjajo! Nič. ČISTO NIČ. Enostavno se sproži nek mehanizem... in minusi kar talajo, talajo. Čudno, čudno. Odkar berem regional, se kaj takega ŠE NI DOGAJALO. Prav pri nobeni tematiki. Ne pri športu, ne pri gospodarstvu, ne pri vzgoji in izobraževanju, ne pri zabavi, ne pri turizmu, ne pri politiki... Skratka, fenomenalen pojav. Čudno, čudno. Mogoče pa sploh ne. :))
galeb |  12 .06. 2019 ob  16: 47
@frikofrkic
Kako si patetičen! Spet bluziš s svojimi ad hoch hipotezami. Ki nimajo nobene realne osnove. Obstajajo samo v tvojih fantazijah.
Popoviča poznam iz ENEGA SAMEGA "bližnjega" srečanja. Približno na razdalji dveh metrov, med nama pa je bilo kar nekaj ljudi. TO JE VSE.
In zdaj mi, prosim, ti povej, kako blizu si si z Bržanom.
Istriano |  12 .06. 2019 ob  12: 41
Joža ne pozabiti, da je bil Koper dobrih sto let del avstrijskega cesarstva in se je takrat marsikaj zgradilo in obnovilo. Predvsem pa se je takrat dobro vedelo kdo pije in kdo plača.
Lili |  12 .06. 2019 ob  10: 17
@frikofrkic
Da se je prejšnji župan samo preseraval, pač ne moremo reč. Toliko kot je bilo narejeno pod Popovičem, takšnega preporoda Koper pač ni doživel že od beneške republike, pa če vam je to všeč ali ne. In da sedanji izoljenec je pač bil izvoljen le zato, da zruši prejšnjega župana tudi ni skrivnost. In da kljub vsem predvolilnim floskulam, da bomo doživeli spremembe, sedaj iz tega ni nič oz.pardon, spremembe so in še kakšne - na slabše. Kar vidmo sprememb je to, da je ali da bo odstranil napis nad wc-jem, vrgel dol olimpijske kroge na olimijskem bazenu,zbrisal napis na koprski šoli, ...in podobno..torej le rušenje, namesto dela. Zakaj? Ker je nesposoben! Torej obnaša se tako, da ruši, govori tako, da žali, opušča projekte, menjuje osebe, plačuje račune. Toliko o spremembah. Če pa želiš govoriti o Popoviču in o tem, kaj je v svojih mandatih naredil, je prostor za komentarje premajhen. Dvoličnosti v sloveniji ni videti konca!
vseved |  12 .06. 2019 ob  09: 55
Bržan si koplje jamo sam.
@frikofrkic, @galeb, v članku piše da je bilo tri milijone € iz evropskih sredstev namenjenih gradnji stolpa.
frikofrkic |  12 .06. 2019 ob  07: 55
Galeb moj dragi, prebral. In nikjer ne piše, da je ta projekt dobil odobrena sredstva. Ker kolikor poznam sistem EU sofinanciranja, je treba najprej projekt pripravit, oddat in potem je šele odobren. Ta pa ni bil. Kaj znaš še kaj poleg zavajanja in nakladanja kot tisti, za katerega praviš, da ga ne omenjaš, ga pa braniš, kot da živita izjemno blizu?
galeb |  12 .06. 2019 ob  05: 45
@frikofrkic
Kje da to piše? Vsaj članek si preberi, preden to sprašuješ - in preden postavljaš horuk hipoteze. In ni ti treba več omenjati prejšnjega župana. Tudi jaz ga ne. Ti pa se obsedeno vračaš k njemu. Boris je bil in ga ni več. Zdaj imamo novega župana. Pred katerim pa se lahko samo križam... Mi dovoliš vsaj to - dokler me župan sam ne bo prepričal v nasprotno?
frikofrkic |  12 .06. 2019 ob  00: 28
Galeb, kje piše, da so bila odobrena evropska sredstva? Ker je to rekel bivši župan? Tisti bivši župan, ki danes pravi, da bi on že letos zrihtal plažo do Žusterne, plažo do Izole, garažo, stolp, skejtpark, šole, vrtce in še kaj? Kje pa bi on zrihtal vse te milijone? Glede na to, da je to isti bivši župan, ki je lani pokuril toliko denarja, da se še letos vse te investicije plačuje. In tri leta prej se je samo preseraval in nič naredil. Ne nam nakladat, daj. Že Boris toliko naklada, da bo dobil izpit za bager. Saj mu verjamejo samo še tisti, ki mislijo, da niso ovce, čredno pa samo poslušajo svojega popopastirčka.
Ne me basat |  11 .06. 2019 ob  22: 28
Tip je zrel za odstrel ... in to čim prej...toliko škode je že naredil, da je groza...
galeb |  11 .06. 2019 ob  22: 04
@frikofrkic
Bo Markovec dobil en kavolo nič! Pod tem županom en velik kavolo nič! Učinek ne bo isti, ker učinka ne bo. Če so bila odobrena evropska sredstva, projekt ni bil tako zanič. Kot želiš prikazat. Zdaj bo en pikič teh sredstev šel za nove parkinge (o Đizas!), ostalo bo pa treba povrniti tistim, ki so delovali v predvolilni kampanji. Skratka, denar bo poniknil. Čez nekaj časa te na to spet opozorim!
frikofrkic |  11 .06. 2019 ob  20: 17
Fantje moji, kot se jaz pogovarjam, še popofani niso bili za tak projekt za ta denar. Razen tistih, ki na razumejo, da te milijone plačamo mi. Bo Markovec dobil cenejšo verzijo dvigala, učinek isti.
td |  11 .06. 2019 ob  14: 54
To pa prvič slišim, da Evropa odobri denar za SPECIFIČEN namen, zdaj pa bo on porabil to za parkinge ali kaj drugega. Naj razpiše še on kakšen super ekološki npr. projekt, dobi 10 milijonov, potem pa jih bo porabil za kaj drugega. Noro, kaj ste izvolili. Tudi jaz nisem bil že dolgo volilec Popoviča zaradi določenih razlogov, na zadnjih pa sem šel ravno njemu dati glas, ko sem videl kaj se kuha za prit na oblast v Kopru.
1