FOTO: Zagorela stara lipa ob grajskem obzidju

Vipavska dolina

Ajdovski gasilci so bili okrog 13. ure popoldan obveščeni o manjšem požaru za ajdovskim grajskim obzidjem. Na kraju požara se je izkazalo, da se je vnela stara lipa, ki raste poleg grajskega zidu, vzrok požara je bila najverjetneje uporaba pirotehničnega sredstva.

Akcija gašenja sama po sebi ne bi bila nič posebnega, če ne bi pritegnila pozornosti številnih sprehajalcev, ki so se ob sončnem popoldnevu sprehajali na sprehajališču med Lavričevim trgom in Ulico prekomorskih brigad.

Gasilci so morali biti pri podiranju drevesa zelo pazljivi, saj bi drevo ob padcu na napačno stran lahko hudo poškodovalo spomeniško zaščiten grajski zid ter drsališče, ki se ravno postavlja znotraj grajskega obzidja. Prav zaradi tega je poleg gasilcev in gozdarja pri podiranju gorečega drevesa sodeloval tudi domačin, ki je z delovnim strojem in žico lipo povlekel stran od obzidja.

Vzrok za vžig sicer že nekoliko strohnele lipe uradno še ni znan, skoraj gotovo pa je, da je šlo za človeško odgovornost. Mimoidoči so tako zatrjevali, da je lipo vnelo pirotehnično sredstvo.  

Deli novico: