ZGODBA O KOPRSKIH LABODIH RAZBURJA JAVNOST: Obtoževanje ne rešuje težav, raje naredimo tole!

Koper

Zgodba o labodji družini, ki v kanalu Badaševice v Kopru ne najde miru, je včeraj razburila javnost, na spletu se vrstijo takšni in drugačni komentarji, medtem ko so se v Kajak in kanu klubu Žusterna ostro odzvali na obtožbe občanke, ki je zgodbo tudi predstavili medijem. Danes se je na dogajanje med drugim odzval tudi predsednik Športne zveze Koper, Jure Orel, ki pravi, da je bil tudi direktno naslovljen, naj se zgodbi posveti. Kot pravi, se mu prelaganje odgovornosti ne zdi produktivno, saj ne rešuje težav, zato si je predlagal nekaj idej, kako bi zadevo rešili.

Kot je zapisal Orel, je sam opazil že komentarje konec junija, ko je izginil eden od labodjih mladičev, češ da so na labode otroci metali kamenje. "Podobnih komentarjev je ogromno. Predlagam, da se skupaj išče rešitve in ne obtožuje vsepovprek, z ene in druge strani, ker to ni produktivno, predvsem pa ne rešuje situacije," pravi.

Sam si je kot rešitev zamislil neuradno posvojitev labodje družine, kar bi po njegovem mnenju delovalo s psihološkega vidika. "Če je to 'tvoj' hišni ljubljenček, mu ne boš naredil škode," razlaga Orel, ki predlaga, da bi labodom dali tudi imena in jih tako še približali širši javnosti.

Da pa bi javnost tudi obvestili, kako se do njih in na splošno živali obnaša, Orel predlaga postavitev nekaj tabel z informacijami v treh jezikih. "V sodelovanju s strokovnjaki, se izdajo kratka in jasna navodila, kaj se sme in kaj se ne sme, v prisotnosti labodov. Pa naj bodo to stiki, hranjenje ali karkoli podobnega," pravi in dodaja, da bi tako ne le domačine, temveč tudi turiste izobrazili o teh prebivalcih kanala.

Svoj predlog je naslovil tudi na koprskega župana Aleša Bržana in podžupanjo Jasno Softić, Orel namreč verjame, da se bodo na občini na predlog pozitivno odzvali.

Podajam svoje skromno mnenje na v javnosti zdaj že dobro znano zgodbo o okrnjeni labodji družini. Ker sem bil direktno...

Posted by Jure Orel on Thursday, August 1, 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  03 .08. 2019 ob  13: 56
Lepa zamisel, vendar: kdo pravi, da bodo labodi tam ostali. A nimamo en velik rezervat za ptice, konje in govedo, pa še kaj? Smiselno bi bilo živali preseliti tja, dokler mladiči še ne začnejo osvajati novega prostora.
galeb |  01 .08. 2019 ob  18: 13
14
Končno nek konstruktiven in razumen pristop. Pohvala gospodu Juretu Orel. Zdaj pa od besed k dejanjem!