KRVAVI LABODI NA BADAŠEVICI: Koprski veslači zavračajo kakršnokoli vpletenost (FOTO)

Koper

Koprčanka, ki vsak dan opazuje labodjo družino, ki živi v kanalu reke Badaševice, opozarja, da te živali živijo v nevzdržni razmerah. Kot pravi, naj bi labode preganjali kajakaši in kanuisti, ki v kanalu trenirajo. Zato je tako na klub kot občino in župana ter obalna društva za pomoč živalim poslala pismo, v katerem prosi za pomoč, da bi ta labodja družina lahko živela v miru. V Kajak kanu klubu Žusterna so v odzivu zapisali, da so zgroženi nad hudimi in nedokazljivimi obtožbami na račun njihovih članov in da ne bodo dovolili tovrstnega neutemeljenega blatenja, ki meče slabo luč na klub. Na Mestni občini Koper pa so nam povedali, da so uporabnike Badaševice seznanili s prihodom labodje družine in jih opozorili, da naj s svojo plovbo ne ogrožajo ptic in ostalih živali, s katerimi delijo prostor.

"Grozno, da se nekaterim ljudem zdi mučenje živali smešno," pravi Jasmina Čuturić, ki v dolgem zapisu, ki ga je poslala tudi medijem, opisuje, da naj bi imela labodja družina iz kanala Badaševice nemogoče razmere za življenje. "Večkrat sem veslače tudi sama videla, kako grejo s čolni za njimi," labodi pa preplašeni bežijo, dodaja. 

Labodja družina je sprva štela pet članov, zdaj pa naj bi bili trije, pripoveduje Koprčanka, saj naj bi eden od mladičev poginil, drugi pa naj bi bil odtujen. Tretji naj bi doživljal travme, saj naj bi veslači s svojim prihodom v kanal spodili odrasla laboda, zaradi česar mladič glasno joka. 

Kot piše Čuturićeva, naj bi v soboto mamo labodko tudi poškodovali. Navaja, da po pogovoru s strokovnjaki sumi, da jo je poškodovalo veslo. "Skupaj z veterinarjem smo jo skušali zdraviti, ne da bi se jo hospitaliziralo," pripoveduje.

Nad odzivom tistih, na katere je naslovila prošnjo za posredovanje, je razočarana, saj so ji odgovorili le z društva Mačja preja. "Nikomur se ti labodki ne zdijo pomembni," je zapisala, na koncu pa dodala še: "Morda bomo s skupnimi močmi in tudi s pomočjo javnih apelov, pomagali družinici in temu mladičku./.../Spomnimo, da je naše največje bogastvo narava. Naredimo torej nekaj in se premaknimo ter jim pomagajmo."

Fotografija, ki prikazuje poškodbo labodke. 

V klubu zgroženi nad pavšalnimi in neutemeljenimi obtožbami

Danes so se na pismo Čuturićeve odzvali v Kajak kanu klub Žusterna. Kot so zapisali, do danes niso prejeli nobenega njenega dopisa, kot trdi ona. Ob tem so zgroženi nad pavšalnimi in neutemeljenimi obtožbami, "predvsem pa nad njenim agresivnim obnašanjem, saj je prav včeraj verbalno napadla enega izmed trenerjev naših članov, ki je na kolesu ob Badaševici kot običajno spremljal športnike med treningom".

"Tako kot drugod po svetu tudi naše kajakašice in kajakaši delujejo in živijo v sožitju z naravo. Še nikoli se ni zgodilo, da bi poškodovali kakšno žival (galebi, nutrije, vranjeki in od letos tudi labodi), ki jo med treningi srečujejo v Badaševici," trdijo v klubu. Ob tem dodajajo, da je labod pogosta ptica na slovenskih jezerih, na katerih tekmujejo kajakaši mirnovodaši, po besedah dolgoletne predsednice kluba Zdenke Ponomarenko plovba in veslanje po jezerih zato nista prepovedana. Kajakaši in kajakašice se v strugo Badaševice odpravijo v manjšem številu, saj je kanal ozek, večinoma v primeru razburkanega morja.

Po izkušnjah, ki jih slovenski kajakaši imajo z labodi na vodi, so zapisali, da so te ptice napadalne, še posebno, če se čutijo ogrožene: "Zgodilo se je že, da je na Bledu labod ob napadu na kanuista poškodoval kanu. Ne poznamo pa nobenega primera, da bi kateri od kajakašev napadel to ptico."

"Če bi se labodja družina počutila ogroženo, bi se najverjetneje naselila drugje"

Glede labodje družine na Badaševici pa menijo, da če bi se labodja družina počutila ogroženo, bi se najverjetneje naselila drugje. Ob tem dodajajo, da bi se lahko s strokovnjaki, ki so se vključili v akcijo reševanja družine, posvetovali o njeni premestitvi v habitat Škocjanskega zatoka, naravnega rezervata nedaleč stran, kjer je poskrbljeno za številne vrste ptic, med njimi tudi labode.

Kot zagotavljajo v klubu, bodo tudi v prihodnje njihovi člani ravnali v skladu s smernicami kluba, ki spodbuja in podpira etično ravnanje do vseh živih bitij in sobivanje z naravo. Za konec pa so dodali: "Po skoraj 40-ih letih vztrajnega in uspešnega dela z otroki ne bomo dovolili tovrstnega neutemeljenega blatenja, ki meče slabo luč na klub."

Koprska občina je uporabnike Badaševice seznanila s prihodom labodje družine

Medtem pa so nam na Mestni občini Koper povedali, da so uporabnike Badaševice seznanili s prihodom labodje družine in jih opozorili, naj pred vstopom v kanal prilagodijo hitrost svojih plovil oziroma naj s svojo plovbo ne ogrožajo ptic in ostalih živali, s katerimi delijo prostor.

"Sicer pa pozornost do naravnega okolja in spoštovanje biotske raznovrstnosti Mestne občine Koper pričakujemo od vseh občank in občanov, ne le uporabnikov Badaševice in ne le v času, ko v njej domuje labodja družina," so še dodali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  02 .08. 2019 ob  11: 52
Boris!!!
Gospa pravi, da SUMI! Seveda sumi, da gre za veslo veslača iz kluba Žusterna, saj večinoma le oni veslajo po Badaševici. A še vedno samo SUMI. In če ti nisi kriv, znaš na sume odreagirati na razumen način, ne pa z agresijo.
Boris |  01 .08. 2019 ob  18: 43
-2
Galeb, to se da videti iz njenega pisma...
Boris |  01 .08. 2019 ob  18: 40
-3
Res je galeb! Ampak dodaja, da je veslo iz KKK Žusterna!!!!
galeb |  01 .08. 2019 ob  18: 05
Boris,
gospa jasno navaja, da sumi, da je laboda poškodovalo veslo.
Boris |  01 .08. 2019 ob  15: 44
-3
"galeb", zakaj te preseneča reakcija ljudi, ki so "obtoženi", da so nekaj naredili!? Nekaj je stiska labodov, pogin in izginotje mladiča, ki jim želi večina normalnega življa pomagati. Da pa s konkretnimi trdilnimi obtožbami ter imenom določiš krivca pa je druga pesem...
galeb |  01 .08. 2019 ob  12: 01
Seveda je možno, da labod ni bil poškodovan od člana Kajak kanu kluba iz Žusterne, pa vseeno me močno preseneča njihov agresivni in hermetično obrambni odgovor! Saj gre vendar samo za poskus občanke, ki je EDINA opozorila na hudo stisko labodje družine! Tudi odgovor z občine je eno samo prazno sprenevedanje. In nič drugega. Floskule, kako naj bomo vsi občani spoštljivi do biotske raznovrstnosti... BLA, BLA, BLA! Kaj bodo konkretno storili z labodjo družino? Kako jo bodo konkretno zaščitili in ji pomagali? Komu od njih sploh mar, da sta dva labodja mladiča IZGINILA? Komu od njih sploh mar, da preostali mladič ogroženo joče? Komu od njih sploh mar, da je bil labod poškodovan?
NIKOMUR!
Zato je družno (Kajak kanu klub Žusterna plus občina) treba s prstom pokazati na tistega, ki je na stanje opozoril! Ga očrniti, napasti (klub) in razvrednotiti s praznimi floskulami (občina).
Amen.
(in karavana gre dalje...)