Zaradi katastrof lani umrlo več kot 10.000 ljudi

Kronika

Skoraj 10.000 ljudi je lani po svetu izgubilo življenje zaradi naravnih in tehničnih katastrof, kar je najmanj od leta 2003, kaže danes v Ženevi predstavljeno poročilo o svetovnih katastrofah Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC).

Število zabeleženih smrtnih žrtev v letu 2012 je z 9656 kar za 90 odstotkov pod povprečjem zadnjega desetletja.

Leta 2004 je namreč zaradi naravnih, med katerimi je bil najbolj smrtonosen uničujoč cunami v Indijskem oceanu, in tehničnih katastrof, ki so posledice človeške dejavnosti, življenje izgubilo približno 242.000 ljudi. Leta 2010 pa je umrlo skoraj 278.000 ljudi, k temu številu pa je najbolj prispeval silovit potres na Haitiju.

Najhujša naravna katastrofa je bil tajfun Bopha

Najhujša naravna katastrofa lanskega leta pa je bil tajfun Bopha, ki je decembra na Filipinih ubil več kot 1900 ljudi. Skupno so naravne katastrofe v lanskem letu povzročile za približno 116,5 milijarde evrov škode, kar je peti največji znesek v zadnjem desetletju.

Lansko leto se je sicer izognilo najbolj smrtonosnim katastrofam, kot sta bila na primer silovit potres in naknadno še cunami na Japonskem leta 2011, ki sta zahtevala skupno skoraj 19.000 smrtnih žrtev, poleg tega pa sta v Fukušimi povzročila še eno najhujših jedrskih katastrof v zgodovini.

Kljub temu pa je generalni sekretar IFRC Bekele Geleta opozoril, da morajo države in humanitarne organizacije izboljšati zmogljivosti na področju zgodnjega opozarjanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.