Meteorologi: Haiyan doslej najmočnejše znano neurje na kopnem

Kronika

Siloviti tajfun Haiyan, ki je ta konec tedna opustošil Filipine, je najmočnejše neurje, kar so jih doslej izmerili na kopnem, so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili na francoski meteorološki službi.

Kot je dejal meteorolog Steven Testelin, doslej na kopnem še nikoli niso izmerili vetrov, ki bi dosegali hitrosti več kot 360 kilometrov na uro, kar se je zgodilo tokrat.

Po njegovih besedah gre zagotovo tudi za enega najmočnejših doslej izmerjenih neurij na morju po 70. letih prejšnjega stoletja. Pred tem namreč niso znali dovolj natančno izmeriti intenzivnosti vetra na morju.

Najhujši neurji pred tem sta bili orkan Camille, ki je leta 1969 pustošil po Mehiškem zalivu s hitrostjo vetra do 305 kilometrov na uro, ter super tajfun Tip, ki je leta 1979 v Tihem oceanu dosegel prav takšno hitrost vetra.

Huda neurja v zadnjih letih vse močnejša

Na vprašanje, ali so huda neurja v zadnjih letih vse hujša, je meteorolog odgovoril, da njihovo število sicer ne narašča, zdi pa se, da so vse močnejša, čeprav bo treba to še potrditi. Eden od razlogov za to bi lahko po njegovem mnenju bilo globalno segrevanje ozračja.