Žrtve tajfuna pomoč dobivajo prepočasi

Kronika

Podsekretarka ZN, pristojna za humanitarne zadeve, Valerie Amos je danes v Manili dejala, da je treba zagotoviti hitrejšo dostavo pomoči žrtvam tajfuna Haiyan, ki je pred slabim tednom prizadel Filipine, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Razmere so grozne. Tisti, ki so lahko odšli, so odšli, številni to poskušajo storiti. Ljudje so obupani," je dejala Amosova in poudarila, da prizadeti pomoč potrebujejo zdaj.

Vse več je kritik, da pomoč do prizadetih prihaja prepozno, poleg tega še vedno niso odstranili številnih trupel. Ta ležijo na ulicah, po najbolj prizadetem mestu Tacloban pa se zato širi grozen smrad.

Po zadnjih podatkih je tajfun, ki je Filipine prizadel prejšnji petek in soboto, terjal 2357 smrtnih žrtev, vendar se utegne to število še povečati.

Operacija razdaljevanja pomoči se šele dobro začenja

ZDA pojasnjujejo, da se operacija razdeljevanja pomoči v državi šele zdaj dobro začenja, največje ovire pa pri tem predstavljajo uničena pristanišča, ceste in infrastruktura, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejal neimenovani ameriški predstavnik, jim sedaj uspeva bolje deliti pomoč z letališča v Taclobanu, odprtje ceste na območju pa je bistveno prispevalo tudi k povezavam z bližnjim morskim pristaniščem. Začetna prizadevanja je opisal kot poskus, da bi "skozi slamico stisnili pomarančo".

ZDA za Filipine 20 milijonov dolarjev

ZDA so sicer Filipinom na pomoč priskočile z 20 milijoni dolarjev, od katerih naj bi šla približno polovica za hrano, preostanek pa za preprečevanje bolezni.

Na prizadeto območje poleg tega v spremstvu dveh križark in rušilca prihaja letalonosilka George Washington, ki bo med drugim pripeljala potrebno opremo za razsoljevanje vode.

"Prijateljstvo med našima državama je zelo močno in ko so naši prijatelji v težavah, Amerika pomaga," je v izjavi sporočil predsednik ZDA Barack Obama.

Združeni narodi namenili 25 milijonov dolarjev pomoči

Tako s finančnimi kot drugimi sredstvi želijo Filipinom pomagati tudi druge države in številne organizacije. Združeni narodi so tako že namenili 25 milijonov dolarjev pomoči iz sklada za nujne primere, skupno pa želijo za pomoč zbrati 300 milijonov dolarjev.

EU bo v ta namen sprostila 13 milijonov evrov

Francija je na območje z letalom, ki je že v torek prispel v Cebu, poslala približno deset ton pomoči v obliki šotorov, vodnih rezervoarjev in kuhinjskih pripomočkov, Velika Britanija in Avstralija sta obljubili po nekaj več kot 20 milijonov evrov, Nemčija pa je napovedala, da bo poslala 23 ton opreme. EU bo v ta namen sprostila 13 milijonov evrov.

Japonska je napovedala, da bo prek humanitarnih organizacij za pomoč namenila deset milijonov dolarjev, na območja pa bo poslala tudi do 1000 vojakov, tri ladje in letala. Nova Zelandija bo prispevala 1,3 milijona evrov.

5 milijonov dolarjev bo za pomoč prispevala Južna Koreja

S sredstvi v višini petih milijonov dolarjev želi pomagati tudi Južna Koreja, Indonezija bo prispevala dva milijona dolarjev, Mehika pa milijon.

Mednarodna organizacija dela (ILO) je medtem sprožila program pomoči za tri milijone ljudi, ki so zaradi posledic tajfuna ostali brez dela in možnosti za preživljanje. Pri polovici naj bi šlo za kmete in ribiče.