ZAPRTA BO TA PRIMORSKA HITRA CESTA! Merili bodo moč vetra

Vipavska dolina

Protivetrna ograja na testnih poljih, ki so jih postavili ob hitri cesti v Vipavski dolini, bo povzročila lokalno spremembo vrtinčenja zraka. Zato je treba izvesti meritve v vplivnem območju ograje na voznem pasu, za postavitev merilnih naprav pa bodo zapirali hitro cesto med Razdrtim in Ajdovščino, prvič že to soboto.

Fotografiji sta simbolični. 

Začetek postavljanja merilnih naprav je predviden danes po 20. uri v smeri Ajdovščine in prihodnjo soboto, 12. oktobra, po 20. uri v smeri Razdrtega, so napovedali v Darsu. Popolni zapori na odseku vipavske hitre ceste med razcepom Nanos in izvozom Ajdovščina bosta vsakič trajali do ponedeljka do 5. ure zjutraj.

V okviru priprav za meritve bodo na vseh treh testnih poljih skupaj postavili 59 naprav za merjenje hitrosti zraka, so za STA povedali na Darsu.

Na voznih pasovih bodo v ta namen postavili 26 masivnih armiranobetonskih temeljev, na katerih bodo pritrjeni štirimetrski jekleni stebri s po dvema napravama za merjenje hitrosti zraka na višini dveh in štirih metrov, pet osem metrov dolgih stebrov pa bodo postavili izven voznih površin.

Za potrebe postavitve merilne opreme in izvajanja meritev bodo potrebne zapore hitre ceste. Da bi te imele čim manjši vpliv na promet, so se na Darsu odločili za zaporo voznega pasu samo v testnih poljih z upoštevanjem ustreznih razdalj po pravilih za zagotavljanje prometne varnosti. Med Razdrtim in Ajdovščino bodo v vsaki smeri vožnje po tri zapore voznega pasu, vsaka bo dolga približno en kilometer, so pojasnili.

Izvajalec meritev bo moral v obdobju burje izvesti pet meritev, in sicer treh ločenih pojavov močne burje z minimalno hitrostjo vetra nad 120 kilometrov na uro in dveh ločenih pojavov močne burje z minimalno hitrostjo vetra nad 100 kilometrov na uro. Za en pojav velja neprekinjeno delovanje močnega vetra v obdobju dveh do štirih dni.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija