ZA ŠOLSKO PREHRANO MILIJON EVROV IZ EU: Kaj bodo delili otrokom?

Slovenija

Z začetkom novega šolskega leta se je v osnovnih šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami začelo tretje leto šolske sheme sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov, ki jo sofinancira EU. Slovenija je za letošnje leto dobila 1,07 milijona evrov, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

EU je Sloveniji za lansko šolsko leto dodelila 1,06 milijona evrov, za letošnje pa 1,07 milijona evrov, in sicer 708.635 evrov za sadje in zelenjavo ter 362.276 evrov za mleko.

Sprva je bil ta ukrep skupne kmetijske politike EU ločen na shemo šolskega sadja in zelenjave (Slovenija shemo šolskega sadja in zelenjave izvaja že 11. leto) in shemo šolskega mleka, v šolskem letu 2017/2018 pa se sta se ti dve shemi združili v "šolsko shemo".

V šolski shemi letno sodeluje skoraj 90 odstotkov osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, od tega vse delijo šolsko sadje in zelenjavo, približno polovica pa tudi mleko.

Namen šolske sheme je povečati porabo sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih in mladostnikih, ter s spremljevalnimi izobraževalnimi ukrepi izboljšati njihove prehranske navade ter izobraževati o zdravih prehranskih navadah, kratkih verigah, ekološkem kmetovanju, trajnostni pridelavi in preprečevanju zavržkov hrane.

Šole lahko otrokom brezplačno kot dodatni obrok razdeljujejo več vrst svežega sadja ter zelenjave, od tega se največ razdeli jabolk, sledijo hruške, mandarine, jagode, kaki in češnje, pa tudi orehi in lešniki. Pri zelenjavi prednjači korenje, sledijo paradižnik, paprika in redkvice ter kumare in zelje. Poleg svežega sadja in zelenjave se v manjšem obsegu razdeljujeta tudi kislo zelje in repa ter suho sadje. Mleka učenci v šolski shemi popijejo približno 164.000 litrov, pojejo pa tudi veliko mlečnih izdelkov, ki pa morajo biti brez dodatkov.

Šole se pri nabavi pridelkov in živil za šolsko shemo poslužujejo kratkih verig. Skoraj tretjino šolskega sadja in zelenjave ter skoraj polovico šolskega mleka šole kupujejo od kmetov in zadrug, so še zapisali na ministrstvu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija