ROGLA PRVI SLOVENEC Z ETAPNIMI ZMAGAMI NA VSEH TREH TRITEDENSKIH DIRKAH: Prevzel rdečo majico vodilnega!

Slovenija

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v deseti etapi dirke po Španiji, 36,2-kilometrski vožnji na čas, s prepričljivo etapno zmago prevzel rdečo majico vodilnega. Ob tem je 29-letnik postal prvi Slovenec z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah.

Kronometer v Franciji - start je bil v Juranconu, cilj v Pauju - je bil razgiban, z dvema vzponoma, ozkimi cestami ter tehničnimi spusti, največ veselja pa je prinesel Rogliču. Zvezdnik Jumbo-Visme je bil korak pred tekmeci celotno traso, še pred prvim merjenjem časa je bilo jasno, da mu danes rdečo majico lahko odnese le kakšna tehnična okvara ali lastna napaka.

Na prvem merjenju je imel pred rojakom Tadejem Pogačarjem, ki je izvrstno začel vožnjo na čas, 21 sekund prednosti. Na drugem je Novozelandca Patricka Bevina prehitel za 19 sekund, na cilju pa za 25 sekund.

Tretje mesto je danes zasedel Francoz Remi Cavagna, zaostal je 27 sekund.

"Kronometer je bil težek. Skušal sem ga premagati čim hitreje. Vesel sem današnje predstave. Na celotni progi sem imel cilj iti čim hitreje. K sreči je bilo dovolj za zmago," so bile prve misli Rogliča na cilju. V primerjavi s tekmeci za najvišja mesta je pridobil ogromno, po mnenju mnogih je danes naredil ogromen korak proti končni zmagi. "Bomo videli v Madridu. Zmagal sem, gremo dan za dnem," je bil diplomatski Roglič, ki je imel danes na cilju podporo partnerke Lore Klinc in sina Leva.

Zasavec je prevzel tudi vodstvo v boju za zeleno majico najboljšega po točkah.

Po 11,9 kilometra se je zdelo, da lahko Slovenija na Vuelti slavi celo dvojno zmago, saj je Pogačar začel zelo hitro. A je na drugem merjenju časa na 24. kilometru že zaostajal, bil je šesti, 48 sekund za rojakom. Čez cilj je prišel kot deseti, minuto in štiri sekunde za takrat vodilnim Bevinom. Roglič ga je potisnil na končno 11. mesto.

Roglič je danes vknjižil 20. zmago v svetovni seriji, deseto letošnjo in osmo kronometrsko. V uri resnice je bil dvakrat najboljši tudi letos na dirki po Italiji. Sicer pa je letos nastopil na šestih posamičnih vožnjah na čas, brez prvega mesta je ostal le dvakrat.

Roglič je sicer 99. kolesar v zgodovini, ki je zmagal na vseh treh tritedenskih dirkah, in 20. še aktivni kolesar s tovrstnim dosežkom. Ob tem je postal drugi Slovenec, ki bo na Vuelti nosil rdečo majico vodilnega. Pred tem je to uspelo Janezu Brajkoviču (2006 in 2013).

Sredina ne preveč zahtevna etapa bo dolga 180 kilometrov, potekala bo med Saint-Palaisom in Urdax-Dantxarineo, bržčas pa bodo na svojo priložnosti prišli sprinterji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija