VAS PONOČI VEČKRAT TIŠČI NA STRANIŠČE? Pogosto uriniranje lahko nakazuje prisotnost tumorja v telesu

Trendi

Če morate ponoči pogosto vstajati, ker vas tišči na stranišče, trpite za nikturijo. Nikturija je potreba po pogostem nočnem vstajanju zaradi uriniranja, ki negativno vpliva na kakovost spanca. Nakazuje lahko na težave s hormoni in ledvicami, lahko pa je zgolj posledica prekomernega vnosa tekočin tik pred spanjem.

Nikturija negativno vpliva na kakovost nočnega počitka, podnevi pa se odraža kot utrujenost, nervoza, napetost in pomanjkanje koncentracije. Pogosto uriniranje lahko pomeni, da telo proizvaja več urina zaradi sprememb pri nastajanju določenih hormonov, kot na primer prekomernega nastajanja vitamina D. Lahko je posledica vnetja ledvic, sladkorne bolezni ali različnih bolezni srca, lahko pa tudi uživanja določenih zdravil. Nakazuje lahko tudi prisotnost tumorja v telesu.

Nikturija je lahko zgodnji pokazatelj arterijske hipertenzije, katere znaki so še glavobol, brenčanje v ušesih, omotičnost in težko dihanje oziroma dispneja. Lahko pa je posledica nosečnosti, menopavze, stresa, zaprtja ali težav s spanjem.

Nikturija pogosto prizadene starejše osebe, pri katerih je sicer normalno, da zaradi uriniranja vstanejo enkrat ali dvakrat na noč. Pri moških je nikturija običajno povezana s povečano prostato. Vendar pa lahko prekomerna dejavnost mišic mehurja ali morebitna bolezenska stanja povzročijo pogosto potrebo po uriniranju ponoči ne glede na starost in spol. Na pogoste nočne obiske stranišča vpliva tudi prekomeren vnos tekočin, še posebej alkoholnih pijač in tistih, ki vsebujejo kofein.

Ob tem pa moramo ločiti pravo nikturijo, to je siljenje na uriniranje več kot dvakrat na noč, od obiska stranišča, "ker smo se pač zbudili." Reševanje težave je povezano predvsem z njenim vzrokom. Če je nočno vstajanje zaradi uriniranja posledica prekomernega vnosa tekočin pred spanjem, to navado preprosto opustimo, če pa gre za posledico bolezenskega stanja, seveda obiščemo zdravnika.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija