NE PRETIRAVAJTE Z JOGO! Povzroči vam lahko velike težave (VIDEO)

Trendi

Joga je ena izmed izredno priljubljenih vadb, ki razgiba telo in umiri duha. Čeprav je videti nedolžna, pa to še zdaleč ni. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da lahko pretirana vadba joge povzroči resne težave s kolki.

Britanski fizioterapevt Benoy Matthews opozarja, da narašča število učiteljev joge in tistih, ki jo izvajajo šestkrat na teden, ki imajo resne težave s kolki. Veliko izmed njih celo potrebuje operacijo. Razlog? Svoje telo preveč naprezajo. Priznani zdravnik mesečno zdravi štiri do pet vaditeljev joge.

Matthews meni, da je težava joge v tem, da predpisuje določene poze, ki jih ljudje ponavljajo iz dneva v dan, a so precej nenaravne za telo. Težava je tudi v tem, da ljudje ne poznajo ali ne upoštevajo svojih sposobnosti in mej"To, kar lahko naredi ena oseba, ni nujno, da bo lahko tudi druga. Za ene so nekatere poze lažje izvedljive kot za druge, ker imajo drugačno telesno konstrukcijo, tudi sami kolki so drugače grajeni," pravi fizioterapevt z 22-letnimi izkušnjami.

Ljudje so pogosto preveč tekmovalni in se radi dokazujejo pred drugimi, kar pogosto privede do poškodb, ker svoje telo ženejo do skrajnosti. Vztrajajo v določenem položaju, čeprav je neudoben, celo boleč, in to le zato, da bi bili enako dobri kot ostali. "To, da nekdo zraven vas zmore, še ne pomeni, da zmorete tudi vi," pravi Matthews in svetuje raznoliko telesno aktivnost. "Ob jogi se je treba ukvarjati še z drugimi telesnimi vadbami, da telo zares razgibamo in ga ne silimo v vedno iste položaje."

Pretiravanje z jogo tako lahko pripelje do resnih težav s kolki, mnoge pa se lahko rešijo šele z operacijo, včasih je potrebna celo zamenjava kolka z umetnim. Ob tem zdravnik še poudarja, da je joga zagotovo koristna za telo, tudi sam je njen ljubitelj, a moramo znati postaviti meje. Ko se pojavi bolečina, se ustavimo, opozarja.

Njegove ugotovitve so potrdili tudi drugi britanski strokovnjaki. Prepričani so, da je jogo treba izvajati v mejah svojih zmožnosti, ne prepogosto in ne, če se pojavi bolečina, pa boste deležni vseh njenih koristi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija