V KOPRU NA SPOREDU ZGODOVINSKA SEJA: Občinski sveti vseh obalnih občin bodo razpravljali o reševanju okoljske grožnje

Koper

Župani vseh štirih istrskih občin so za danes popoldne sklicali skupno izredno sejo občinskih svetov, na kateri bodo govorili o izlitju kerozina na vodovarstvenem območju reke Rižane, opravljeni sanaciji, aktivnostih in predvidenih ukrepih za nemoteno zagotavljanje pitne vode na območju slovenske Istre.

Do odločitve za sklic skupne izredne seje je prišlo po srečanju županov z ministrom za okolje in prostor Simonom Zajcem v začetku tedna, ko so sogovorniki obravnavali ukrepe za reševanje okoljske grožnje, ki jo je slovenski Istri povzročilo iztirjenja vlaka in izlitje kerozina v predoru v Dolu pri Hrastovljah v začetku prejšnjega tedna, so zapisali na Mestni občini Koper, ki bo tudi gostila sejo.

"Ekološka katastrofa, ki je nastala z iztirjenjem vlaka in izlitjem kerozina v vodovarstvenem območju, predstavlja tako hudo grožnjo varnosti in zdravju naših občank in občanov, našemu gospodarstvu ter razvojnim načrtom, da se moramo z njo odločno spopasti takoj in s skupnimi močmi," so povzeli besede predlagatelja seje, koprskega župana Aleša Bržana.

Na sejo so vabljeni tudi Zajc, ki je že potrdil svoj prihod, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, sedem istrskih poslancev, direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj in poveljnik Gasilske brigade Koper Denis Glavina.

V sredo so sicer na kraju nesreče položili zaščitne folije, ki bi morale v primeru pronicanja vode iz stropa ali stene predora na kraju železniške nesreče zagotoviti, da se voda zajame in odvede iz predora. Po zadnjih analizah kerozin ni prodrl do vodnega vira Rižane, skrbi pa vremenska napoved, saj so za konec tedna napovedane padavine, s katerimi se povečuje možnost onesnaženja vodnega vira.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija