Teden otroka letos o položaju otrok v slovenski družbi

Slovenija

V Sloveniji se danes začenja teden otroka, teden, namenjen skrbi za uresničevanje otrokovih pravic in za njihovo dobrobit. Letos bo na predlog učencev namenjen razmisleku o položaju otrok v družbi. Na to temo bodo ves teden po državi potekali številni prostočasni in razvedrilni programi za otroke.

Leta 1954 je generalna skupščina OZN predlagala članicam, da bi prvi ponedeljek v oktobru obeležili kot dan otroka, v tedanji Jugoslaviji pa so ta dan razširili kar na ves teden. Po konvenciji o otrokovih pravicah, sprejeti 20. novembra 1989, je bil za svetovni dan otroka razglašen 20. november. V Sloveniji pa smo ohranili tudi teden otroka v začetku oktobra, je za STA pojasnila v. d. generalne sekretarke Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Majda Struc.

Tema tedna otroka je letos Kako je biti otrok v današnji družbi? Problematiko stanja v družbi so namreč mladi tokrat izbrali za temo otroškega parlamenta. Glas otrok pa bo prav na podlagi sklepov nacionalnega otroškega parlamenta in povzetkov ugotovitev iz analize klicev na TOM telefon otrok in mladostnikov v javnost posredovala Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), sicer glavni organizator dogodkov v tem tednu.

Nasploh pa je teden otroka namenjen presoji, kakšno je stanje izvajanja otrokovih pravic v naši družbi. Kot je zapisano v poslanici, ki sta jo ob tej priložnosti pripravili predsednica ZPMS Darja Groznik in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, otroci ne morejo in ne smejo čakati na uresničevanje pravic, ko bodo za to ustrezni družbeni in materialni pogoji. Takšne pogoje moramo ustvariti tukaj in zdaj. Prav o tem bo tekla beseda tudi na današnjem posvetu ZPMS, varuha človekovih pravic in DS v prostorih državnega sveta.