Nussdorferjeva Borutu Remcu zagotovila obravnavo primera

Kronika

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes obiskala pobudnika protesta pred Centrom za socialno delo Vič-Rudnik Boruta Remca ter mu zagotovila, da bo njegov primer obravnavala in ga seznanila z ugotovitvami. Varuhinja ob tem opozarja, da konkretni primer zadeva mladoletna otroka, ki ju je treba zaščititi in delovati v njuno korist.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo varuhinja poskrbela, da bo otrokoma Remca dodeljen zagovornik, ki je glas otroka v primeru razveze in v postopkih pred organi, ko je treba slišati otrokovo mnenje.

Otroci imajo pravico do obeh staršev

Poleg tega ugotavlja, da tovrstni primeri odstirajo izredno tematiko, težavnost razhodov nekdanjih partnerjev, ki se včasih ne zavedajo, da ostajajo starši tudi, če se razidejo. Otroci imajo pravico do obeh staršev, vendar vse prevečkrat postanejo orodje za dosego ciljev enega ali obeh staršev. Starši pozabljajo na največji interes otroka, saj z njim večkrat manipulirajo za dosego svojih ciljev, še opozarja varuhinja.

Varuhinja si bo prizadevala, da bodo odločitve čim hitrejše

Zato morajo organi, ki skrbijo za pravice družin, po besedah varuhinje ukrepati, še preden do manipulacij sploh lahko pride. Ali so kršene pravice kateremu od staršev v razveznem postopku sicer odloča sodišča. V postopkih so zaslišani tudi izvedenci, predstavniki organov, ki so delali z družino, in drugi, kljub temu pa so odločitve sodišč velikokrat težke. Varuhinja si bo prizadevala, da bodo odločitve tudi čim hitrejše, zato je poudarila, da morajo vsi vpleteni v postopke, v katerih nastopajo tudi otroci, delovati visoko strokovno in hitro.

Vse več očetov se obrača na njih

Varuhinja še ocenjuje, da bi bila za natančno sliko stanja na področju razveznih postopkov dobra osnova analiza teh postopkov na sodiščih. Pri institutu varuha pa sicer iz prejetih pobud ugotavljajo, da se vse več očetov obrača na njih, večinoma v želji po več ali kvalitetnejših stikih z otroki. Veliko jih pristaja na to, da so otroci ob razvezah dodeljeni materam, so pa tudi očetje, ki svoje otroke želijo pri sebi, ker menijo, da bi bilo tako zanje bolje poskrbljeno.

V sporočilu za javnost je varuhinja še zapisala, da načrtujejo prihodnje leto posvet o tej problematiki. Na njem bodo iskali odgovore o tem, komu so kršene pravice, katere in zakaj ter kako bi bilo kršitve mogoče preprečiti.