STE SE ZBUDILI NASPANI IN SPOČITI? Sodeč po obširni raziskavi, ta dan v tednu ljudje najboljše spijo

Svet

Dovolj dolg in kakovosten spanec je zelo pomemben, saj če spite premalo in slabo, ima to lahko resne posledice na vaše zdravje, počutje in koncentracijo. Spanje med drugim prinaša zdravje, je dobro za srce, zmanjšuje stres, izboljšuje spomin in zmanjšuje težavo s prekomerno težo. Rezultati raziskave, v kateri je sodelovalo okrog 4.200 Američanov in Britancev, so pokazali, da je nedelja dan v tednu, ko ljudje spimo najslabše. Kar 46 odstotkov vprašanih je namreč dejalo, da je nedelja dan, ko najtežje zaspijo.

Nedelji sledi ponedeljek. Težave s spancem je ta dan izrazilo 17 odstotkov vprašanih. Najbolje naj bi spali v četrtek, saj je tedaj o težavah poročalo samo tri odstotke posameznikov. In zakaj naj bi najslabše spali prav v nedeljo? Kot je pojasnil klinični psiholog in strokovnjak za nespečnost, Steve Orma, je razlog za to pomanjkanje spalne rutine. Namreč mnogo ljudi gre ob petkih in sobotah spat kasneje in nato dlje spijo. Ko gredo nato v nedeljo zvečer v posteljo ob uri za službo, pogosto niso utrujeni.

Ko ljudje ne morejo zaspati, začnejo razmišljati, zakaj ne morejo spati, kar situacijo zgolj poslabša. Poleg tega je navedel še dva možna razloga za to, in sicer alkohol in skrbi/strahove, ki jih prinaša prihajajoči delovni teden, piše California18. Orma je svetoval, da se tudi za vikend zbujate ob isti uri, da se izogibate o alkoholu in ukvarjate s tistim, kar vas sprošča in pomirja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija